Nya Zeeland byter fokus från cigaretter till vejp

Nya Zeeland har meddelat att de kommer att förbjuda engångsvejps och skärpa böterna för de som säljer produkterna till minderåriga. Landet har bytt från vänster till högerregering och till synes från hårda tag mot cigaretter till ännu hårdare tag mot e-cigaretter. Bland det första den konservativa regeringen gjorde var att riva upp landets världsledande, uppmärksammade rökförbud. 

Beslutet är en del av regeringens satsning för att förhindra att unga börjar använda engångsvapes, låter man meddela, och kommer efter ett skifte i landets politiska landskap.

Den nya lagstiftningen, som presenterades av biträdande hälsominister Casey Costello, följer kort efter att Nya Zeeland upphävde sin tidigare lag som infördes av den tidigare regeringen. Den lagen skulle ha krävt sänkta nikotinnivåer och infört ett livstidsförbud mot cigaretter för personer födda efter 2008. Vejpkollen har tidigare skrivit om Nya Zeelands världsledande, radikala åtgärder mot rökning – vilka senare alltså grusats. 

Skiftar fokus från rök till ånga

Tidigare planerade förbud och lagar antogs av den förra regeringen, ledd av New Zealand Labour Party och dåvarande premiärminister Jacinda Ardern och skulle träda i kraft nästa år. Men ett val kom emellan och i november 2023 tog det konservativa Nationalistpartiet över landets styre ihop med nyliberala ACT och populistiska New Zeeland First.

Den nya regeringens besked har väckt högljudd kritik bland hälsoexperter och organisationer sedan det kom.

– Vi är förskräckta och äcklade. Detta här är ett oerhört bakslag för världsledande och utmärkta hälsoåtgärder, kommenterade Richard Edwards, folkhälsoexpert vid University of Otago, till BBC. 

Med den nya regeringen, ledd av premiärminister Christopher Luxon, har fokus istället skiftat till att reglera vejpindustrin hårdare. Enligt hälsominister Costello för att ”skydda ungdomar”.

Följer i Australiens fotspår

De nya reglerna innebär att återförsäljare som säljer vejp till barn under 18 år kan få böter på upp till 100 000 nyzeeländska dollar (cirka 556 000 kronor), medan enskilda personer kan bötfällas med 1 000 nyzeeländska dollar (cirka 5 600 kronor). Dessutom kommer det att införas regler som förbjuder försäljning av e-cigaretter med bilder eller namn som kan locka unga. Landet går alltså i samma fotspår som storebror Australien, något Vejpkollen också skrivit om tidigare.

Flera länder har vidtagit liknande åtgärder mot engångs-e-cigaretter. Storbritanniens förre  premiärminister, Rishi Sunak, meddelade förra året att landet skulle införa ett förbud mot engångsvejps. Även där med den oficiella motiveringen att skydda ungdomar.

Skarp kritik från WVA

World Vapers’ Alliance (WVA) uttrycker djup oro över Nya Zeelands beslut att förbjuda engångsvejp. Landet är nära att bli rökfritt menar alliansen, men varnar nu för att detta förbud kan underminera de framsteg som har gjorts i att minska rökningen.

Nya Zeelands hälsoministerium har meddelat att förbudet syftar till att minska ungas användning av e-cigaretter. De nya reglerna förbjuder tillverkning och försäljning av alla icke-uppladdningsbara och icke-påfyllningsbara vapes, inklusive engångsbehållare som förfyllda tankar, pods och patroner.

”Negativa konsekvenser för folkhälsan”

Alberto Gómez Hernández, policyansvarig på World Vapers’ Alliance, kommenterar det nya förbudet på deras hemsida: 

”Att förhindra att ungdomar använder nikotinprodukter är viktigt, och strikta åldersgränser bör upprätthållas för att nå detta mål. Men att förbjuda engångsvejp och olika pods för vuxna konsumenter kommer att få negativa konsekvenser för folkhälsan och äventyra de framsteg mot ett rökfritt samhälle som har uppnåtts under det senaste decenniet. Detta förbud erkänner inte den viktiga roll som engångsvejp spelar för att hjälpa rökare att gå över till mindre riskfyllda alternativ.”

Hernández utvecklade vidare de potentiella konsekvenserna av förbudet:

”Nya Zeelands framsteg mot att bli rökfritt är ett utmärkt exempel på hur effektiva skadereduceringsstrategier kan vara. Tyvärr riskerar detta förbud mot alla icke-påfyllningsbara vejper att underminera dessa framsteg.” säger han.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *