Kanadas regering stryper tillgången till vitt snus

Det svänger och gungar om Kanadas nikotinpolitik. Från att landets hälsomyndighet relativt nyss godkänt nikotinpåsar som hjälpmedel att sluta röka – har nu hälsoministern förbjudit försäljning av produkterna, annat än på apotek. Och de får bara smaka mint.

Kanadas hälsominister Mark Holland (från Liberal party of Canada, som styr landet under premiärminister Justin Trudeau) har under sensommaren getts nya befogenheter som han har nyttjat till att förbjuda försäljning av smaksatta nikotinpåsar, uppger sidan Vaping 360. Kruxet är att just nikotinpåsar tidigare godkänts av Health Canada, motsvarande Hälsomyndigheten, som hjälpmedel för att sluta röka.

Påminner om Nederländerna

De nya reglerna trädde i kraft i månadsskiftet augusti-september och riktar in sig mot prillorna som konsumentprodukt, samt fruktiga smaker. Upplägget påminner om det Australien lade sig till med tidigare i sommar, men där behövs till och med ett utskrivet recept.

Holland utfärdade en så kallad ministerorder 28:e augusti som förutom att begränsa försäljningen av nikotinpåsar till apotek förbjuder alla smaker utom mint och mentol.

– Nikotinpåsar med smaker som ”isiga bär” eller tropiska frukter kommer inte längre att få säljas någonstans. De kommer att återkallas,” sade Holland i en intervju med kanadensiska tv-kanalen CBC.

Med sin ministerorder tvingade regeringen Imperial Tobacco Canada att ta bort icke-mint- och icke-mentholsmaker av Zonnic-nikotinpåsar från kanadensiska butiker.

Tvärtemot myndighetens rekommendationer 

Health Canada hade tidigare utfört en två års lång studie i landet på nikotinpåsar och så sent som förra året godkänt dem som en så kallad nikotinersättningsprodukt. Det betyder att de under det senaste året har reglerats på precis samma sätt som övriga ersättningsprodukter som tuggummi och plåster.   

– Vi vill stoppa detta, innan det blir en epidemi som vi hade med vejpning, där många som inte var rökare blev beroende, och nu har det en förödande effekt på vårt hälsosystem, basunerade Mark Holland ut till CTV News. 

Han har gjort liknande uttalande en rad gånger tidigare, men aldrig direkt förklarat vad den förödande effekten är.

Tuggummi och sugtabletter tillåtna

Ministerordern kommer även med begränsningar för märkning och reklam för alla nikotinersättningsprodukter, inklusive tuggummi och sugtabletter. Efter en sex månader lång övergångsperiod måste tillverkarna sedan uppdatera sina förpackningar för att inkludera varningar om nikotinberoende och se till att de inte är utformade för att locka barn. Reklam för produkterna kommer endast att tillåtas om syftet är att hjälpa rökare att sluta, och all annan marknadsföring kommer att förbjudas. Skillnaden mednikotinpåsarna är att tuggummi, sugtabletter och andra befintliga produkter kommer att fortsätta få säljas i närbutikerna. 

– Det jag hoppas på är att dessa produkter används för sitt avsedda ändamål – att hjälpa människor att sluta röka – och att vi får ett slut på den explosionsartade ökningen av dessa produkter bland ungdomar, fortsatte Holland i CBC.

Anklagas för maktmissbruk

Han fick så sent som juni befogenhet att upphäva regleringsbeslutet fattat av Health Canada. De nya befogenheterna, som infördes genom en tillägg i den federala budgetpropositionen, ger honom oöverträffad makt att begränsa försäljning, import och reklam för hälsoprodukter som han anser används för annat än sitt avsedda ändamål och som kan orsaka skada.

Tilltaget har naturligtvis inte gått obemärkt förbi i Kanada. Många har synpunkter på sakfrågan i sig i ministerordern, och många menar dessutom att alls ge en minister befogenhet att riva upp en myndighets beslut är långt över gränsen. 

– Detta är ett absolut maktmissbruk. Hälsoministern gör det svårare för vuxna rökare som vill sluta att få tillgång till produkter som faktiskt hjälper dem att sluta. Det är helt ologiskt för ett land som vill minska rökningen att rikta in sig på produkter som hjälper människor att sluta. Detta oöverträffade maktövertagande förvränger en vetenskaplig och evidensbaserad godkännandeprocess för terapeutiska produkter och besudlar den med ideologiska överväganden, skriver Imperial Tobacco Canada i ett pressmeddelande som Vaping 360 tagit del av.

Den dödliga nikotinanvändningen 

Mark Holland arbetade tidigare på Heart & Stroke (tidigare kallat Heart and Stroke Foundation of Canada) och har även tidigare använt sig av häftig retorik kring nikotinpåsar och vejping. Han har menat på att de är designade av ”onda” tobaksföretag för att locka barn till livslångt nikotinberoende. Han har också hävdat att nikotinanvändning är ”dödlig.”

Tidigare i år inledde Holland även processen att förbjuda de flesta vejpsmaker, ett initiativ som Health Canada redan tittat på men som i dagsläget ligger på is.

12 procent röker

I dagsläget använder 12 procent av den Kanadensiska befolkningen cigaretter dagligen. Detta kan jämföras med Sverige där endast hälften så många röker, medan 15 och 20 procent snusar vitt eller brunt snus. Rökning är den mest skadliga formen av nikotinbruk, medan snus och vejpning generellt anses betydligt mindre farligt.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *