Det nya hotet mot vejpare – björnar!

Som vejpare är man van vid att attackeras från alla håll när man vill suga i sig lite välsmakande ånga. Är det inte hårdare lagar, kraftigt ökade nikotinkostnader eller nya förbud så kan det vara – björnar. Hotet är reellt, visar det sig, och vejpare där ute bör genast se till att skydda sig. 

Har man nu inte för vana att hänga på ställen där även björnar hänger, så kanske man ska ta råden med en aningen nypa salt. Men faktum kvarstår att sidan backbacker.com har tagit problematiken på hyfsat stort allvar och gett sig på att undersöka saken. I Colorado. 

Lockar artificiella dofter lika mycket?

Med bakgrunden och vetskapen om att björnar lockas av matdoft ville man ta reda på hur det är med artificiella dofter – som dem du hittar i just e-cigaretter. Är låtsaschoklad eller ”key lime pie” lika oemotståndligt för de stora nallarna som de äkta varorna? Och hur är det med marijuana?

I just Colorado är marijuana-användandet skyhögt, och de har gott om björn, så frågeställningen blir plötsligt mer seriös satt i den kontexten. Lever vejpare och marijuanarökare farligt på riktigt ute i de stora parkerna? Är ett gäng fria själar runt en lägereld med jazztobak i pennorna en dans på slak lina över hög höjd?
Backpacker.com vände sig till ”Colorado Parks and Wildlife” (CPW) för att få klarhet.

Känner dofter på tre kilometers avstånd

CPW har en viktig roll när det gäller att utbilda allmänheten om säkerhet kring vilda djur. Enligt Kara Van Hoose, informationsansvarig vid CPW, så KAN vejp-pennor potentiellt attrahera björnar. Detta beror mycket riktigt på att björnar lockas av dofterna, och många juicer luktar godis eller mat. Björnar har en imponerande luktsinne och kan känna dofter från upp till tre kilometers avstånd.

Van Hoose rekommenderar därför att vara försiktig med vilka smaker man tar med sig ut i naturen. Oparfymerade eller tobaksbaserade vejper är mindre läskande för björnarna, medan fruktiga smaker kan vara mer lockande. Skulle någon roat sig med att ta fram en e-juice som doftar grillad biff eller rökt vildsvin bör den dödskallemärkas och lämnas tryggt hemma i urban miljö.

Samma råd kan gälla i Sverige

I svensk kontext bör samma råd följas, även om fauna och björnvarianter kan skilja sig åt. Vistas man ute i det fria så bör man tänka över vejpsmakerna på samma sätt som man hade gjort med hur man tillagar och förvarar sin mat. 

Vad gäller förvaring av e-cigaretter ute i det vilda så bör de, precis som andra starkt doftande föremål, förvaras i en björnsäker behållare eller hängas upp i en ordentligt säkrad björnväska när man lämnar sitt läger, säger CPW. Björnar är kända för att rota igenom obevakade lägerplatser och låter sig inte hindras av någon liten människa som ligger och skakar i ett tält.

Föredrar snabbmat före cannabis

När det gällde just frågan om björnar är särskilt attraherade av marijuana, så finns det i nuläget inga starka bevis för att så är fallet. Det finns dock massvis med anekdoter som antyder att det kan finnas ett visst intresse. År 2019 fångades en björn som försökte bryta sig in i en container bakom en marijuana-dispensär i Colorado, skriver backpacker.com. Det är dock mer sannolikt att björnen drogs till någon slängd snabbmat än själva marijuanan. Men då det inte gick att fråga björnen om saken så kan man aldrig vara helt säker.

2 Kommentarar on “Det nya hotet mot vejpare – björnar!

  1. 😀Vet inte riktigt om jag tror på den här historien. Den kommer från USA, landet där det sprids mest lögner om e-cigg och nikotin. Ångan har ju i regel knappast någon lukt alls och om det finns någon så är den väldigt svag och försvinner den på några sekunder. Det här påminner om FDA’s kampanj för att avskräcka minderåriga från att bruka nikotin och vejpa med maskar som kryper fram under huden. Antinikotinlobbyn är verkligen desperat med att göra hönor av fjädrar. Man försöker hela tiden krysta fram problem som inte existerar i verkligen. Likställa alternativa nikotinprodukter med cigarettrökning trots att varje normalt funtad människor inser att dom är radikalt annorlunda. Snacka om ”gaslightning”.

    1. Vänder mig starkt emot uttrycket ”göra en höna av en fjäder” i det här sammanhanget! Däremot är uttryck som att göra vejpare en ”björntjänst” helt på sin plats 😉
      Annars håller jag med om allt du säger. Den här artikeln (som Vejpkollens reporter refererar) tangerar den där studien om att unga vejpare (och de som använder cannabis) har mer tillfälligt sex än de som inte vejpar eller röker på under skolåren. Och att detta skulle vara något negativt 🙂
      Men det blev en kul artikel (med en liten förklaring om det här med orsak och verkan – som kampanjfolket gillar att sopa under alla mattor de kan hitta…)
      https://www.vejpkollen.se/2021/03/unga-vejpare-har-sex-oftare-men-samre-betyg/

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *