Akut snusbrist i Norge sedan branden i Göteborgsfabriken

Bilder på halvtomma hyllor, oroliga butiksägare och bekymrade chefer på snusfabrikerna. Det är läget i Norge, sedan en akut brist på snus uppstått efter branden i Göteborgs snusfabrik tidigare i år.

Snuset har börjar sina i butikerna i Norge. Det rapporterar flera medier under veckan. Anledningen är den brand som bröt ut i en snusfabrik i Göteborg under våren. Produktionen stannade av samtidigt som flera butiker började bunkra snus, något som i sin tur lett till att Swedish Match inte kunde möta leveranserna. 

Slut på populära sorter

Situationen är just nu värst i Norge där flera medier rapporterar om halvtomma hyllor runt om i landet. Ett exempel är situationen i Svinesund där vissa populära snusvarianter är nästintill slut vid det här laget.

– Det stämmer tyvärr att vi fortfarande har leveransproblem med produkter från Göteborgsfabriken, bland annat för General Snus, säger Nils Erlimo kommunikationschef  för Swedish Match till norska tidningen VG.

“Ordning om några veckor”

Enligt Swedish Match, numera en del av Philip Morris International, försöker företaget öka produktionen under sommaren. Något som har visat sig vara lättare sagt än gjort. 

– Vi har ökat produktionen. Egentligen vill vi öka den ännu mer med fler skift på fabriken för att öka leveranskvaliteten. Men det är så klart svårt nu mitt i semestern. Vi gör vad vi kan och hoppas få ordning på det här inom några veckor, säger Nils Erlimo, till tidningen Fredriksstads Blad, som bevakar området kring Svinesund i Norge.

Effektivt vid rökavvänjning

Snus är populärt i Norge och den enda rökfria nikotinprodukt som går att sälja utan större restriktioner i Norge. Snuset räknas, tillsammans med importerade e-cigaretter, som det mest använda och mest framgångsrika verktyget för att sluta röka i Norge. Detta enligt studier från Norska Folkhälsomyndigheten.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *