Resultat har nu kommit in från ”The Veritas Cohort Study”, ett stort internationellt forskningsprojekt om e-cigaretter som sjösattes 2023. Syftet är att kolla hälsoeffekter av vejpning bland tidigare icke-rökare. Och hittills visar resultaten på får negativa konsekvenser för andningssystemet.
Som Vejpkollen rapporterade redan 2020 så är ”The Veritas Cohort studie” ett forskningsprojekt som lanserats av Coehar (Center of Excellence for the Acceleration of Harm Reduction) i Italien. Studien leds av luftvägsläkaren och professorn i invärtes medicin Riccardo Polosa, som utfört världsledande forskning inom området elektroniska cigaretter sedan 2009.
Till skillnad från många andra studier fokuserar ”The Veritas Cohort Study” endast på vejpare som tidigare varken rökt eller använt nikotin på annat sätt. Syftet är att under en längre tid mäta hälsoeffekterna av e-cigarettbruk utan att behöva ta hänsyn eventuella konsekvenser av användarnas tidigare rökning. Projektet är Coehars mest ambitiösa hittills med kring 750 deltagare från 27 olika länder.
En första, men viktig, pusselbit
Att studera effekterna av endast vejpånga i luftvägar och lungor är relativt obruten mark inom forskning. Detta då en stor del av världens vejpare är tidigare rökare som slutat. Deras lungor och luftvägar har sannolikt tagit skada genom att under en längre tid utsatts för tobaksrök. I Veritasstudien har därför personer som nyttjat e-cigaretter i minst tre månader, men aldrig rökt, ställts mot en kontrollgrupp av personer som inte nyttjat nikotin eller tobak alls.
Få deltagare hade andningsbesvär
Studien som nyligen publicerats i ”Scientific Reports” erbjuder enligt Veritasprojektet själva en första, men viktig, pusselbit för att förstå hur exklusiv e-cigarettanvändning påverkar hälsan. I korthet kan det brytas ner till två resultat.
Det första är att forskarna ser en minimal förekomst av upplevda andningssymptom i vejpgruppen. Majoriteten av deltagarna, 83,3 procent, rapporterade att de ”sällan” eller ”aldrig” upplevde andningssymptom som hosta eller andfåddhet.
Ingen relevant skillnader mellan grupperna
Studien såg heller inga kliniskt relevanta skillnader mellan gruppen som vejpade och de som inte nyttjade nikotin alls. E-cigarettanvändare hade något högre medelvärden på ”Respiratory Symptom Evaluation Scale” (RSES) jämfört med kontrollgruppen som aldrig rökt. Men skillnaden var dock under tröskeln för så kallad klinisk relevans, vilket tyder på att e-cigarettanvändning inte orsakat några påtagliga andningsproblem i den gruppen.
”VERITAS lägger grunden för longitudinell forskning för att ytterligare bedöma de långsiktiga effekterna av e-cigaretter på luftvägarna. Dessa resultat är viktiga för att forma folkhälsopolitiken baserad på vetenskapliga bevis, särskilt som vi arbetar för att skilja effekterna av vejpning från effekterna av traditionell rökning”, säger Riccardo Polosa i en pressemelding.
Mer forskning behövs för helhetsbild
Forskargruppen understryker att fler studier behövs inom området och att den här studien fokuserar på just upplevda hälsoeffekter primärt gällande andningssymptom. Bland de svarande i gruppen vejpare kunde man även spåra populära användningsmönster. Det framkommer att engångs-e-cigaretter med fruktiga smaker var de mest använda varianterna bland deltagarna.
”VERITAS-projektet är unikt, inte bara genom dess räckvidd som sträcker sig över sex geografiskt skilda områden. Vi får även data om hur det verkliga bruket av e-cigaretter ser ut, inklusive de mest vanliga varianterna – påfyllningsbara, engångsmpdeller och poddsystem, samt olika smakpreferenser och variationer mellan olika sociokulturella grupper.” säger Jeffrey Samora, en av författarna bakom rapporten.