Inom kort kommer det att gå att köpa engångsvejps på COOP, en av sveriges största butikskedjor. Det står klart sedan företaget VONT slutit avtal med kooperationen om att leverera e-cigaretter till 800 COOP-butiker runt om i Sverige.
“Det är verkligen en seger, inte bara för oss som företag utan för hela konceptet med e-cigaretter och skademinimering. Vi vill skapa ett rökfritt samhälle och är på god väg” säger Ramin Warda, vd för svenska VONT med huvudkontor i Jönköping.
Marknaden för e-cigaretter har vuxit väldigt mycket de senaste fem åren. Trots att tekniken varit tillgänglig i mer eller mindre stor utsträckning sedan 2010, så har den specialiserade försäljningen i vejpshoppar nu fått sällskap av helt vanliga butiker. Enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning, CAN har försäljningen av e-vätska ökat med 550 procent sedan 2021, från 4000 liter till 26000 liter per år. De så kallade engångsmodellerna, vejps i folkmun, är helt enkelt lättsålda och har blivit populära i samma butiker som säljer cigaretter och snus.
”Vi är ju inte big tobacco”
Samtidigt som e-cigg och vitt snus vuxit i popolaritet har cigarettförsäljningen minskat i snabb takt, enligt CAN. Och det är givetvis något som lockar nya återförsäljare att ge sig in i leken.
”Vi är ju inte big tobacco som kan styra och ställa som vi vill utan har fått kämpa för varenda hyllmeter hos återförsäljarna. Det var inte heller helt enkelt att sälja in en produkt som ingen visste vad det egentligen var för något. Men sedan vi och några andra distributörer visat att det går att sälja e-cigg lika lätt som vitt snus eller cigaretter så har det vuxit väldigt fort.” säger Ramin Warda till Vejpkollen.
Tog fart med engångsmodeller
Ramin Warda startade VONT 2020 och satsade först på små podsystem med färdigfyllda poddar. Produkterna såldes främst i mindre vejpshoppar och på nätet. Men det var först när man lanserade egenproducerade engångsmodeller som affärerna tog fart på riktigt, berättar Ramin Warda.
”Vi har tredubblat omsättningen på två år. Samtidigt har vi liksom alla andra som säljer rökfria nikotinprodukter fått lära oss att navigera i det krångliga regelverk som ständigt tolkas om av myndigheterna. Det är inte så att man slutar jobba när man kommer hem, precis. säger Ramin warda till Vejpkollen.”
Konkurrerar med kinesiska jättar
Idag är VONT det enda helsvenska märket på e-cigarettmarknaden. Konkurrensen från främst kinesiska märken är brutal, menar Ramin Warda. Trots detta står VONT tillsammans med brittiska N-One för närmare två tredjedelar av försäljningen av engångsmodeller. Åtminstone hos några av de största nationellt täckande återförsäljarna, enligt statistik från Nielsen. Internationellt stora märken som kinesiska Elf Bar och Frunk bar delar på resten tillsammans med VUSE som ägs av Brittish American Tobacco.
“Fördelen med att ha börjat från liten skala är att man blir bra på att skapa ett ärligt och öppet förtroende mellan inköpare och säljare. Vi har byggt upp det här under några år nu, skaffat en kundkrets som litar på oss. Och att en kedja som COOP bestämmer sig för att satsa på e-cigg och väljer börja med oss, är en enorm bekräftelse på att det vi gör spelar roll.”
Cigaretterna fasas ut
Ramin Warda menar att det enorma intresset för e-cigaretter och andra rökfria produkter är ett tecken i tiden. Vejpningen är en teknik som utvecklades för att hjälpa rökare att sluta röka, något som visat sig vara väldigt effektivt. Även om majoriteten av de som använder e-cigg är tidigare eller nuvarande rökare så tyder lockar givetvis rökfria produkter även icke-rökare. Detta gäller i synnerhet i de yngre åldersgrupperna 18-35 år. Samtidigt visar statistiken från CAN att bruket av just e-cigaretter och vitt snus har inte ökat bruket av nikotin överlag. Enligt CAN har andelen nikotinbrukare legat på samma nivå sedan 2019 – samtidigt som rökningen har minskat till rekordlåga nivåer i Sverige.
Fokuserar på nikotinet
Inte desto mindre är kritiken från anti-tobaksrörelsen alltmer inriktad på att begränsa tillgången och utformningen av just rökfritt nikotin, det vill säga e-cigaretter och vitt snus, istället för att bekämpa rökningen. Den förra regeringen försökte, på förslag från bland andra Non Smoking Generation och statligt finasierade tankesmedjan Tobaksfakta förbjuda smaksättningarna i e-cigaretterna nikotinvätska. Detta förslag röstades ner av riksdagen och ledde istället till ett ändrat mål för tobakspoplitiken, där rökfria produkter sannolikt gynnas i förhållande till de mer skadliga cigaretterna.
”Inte hållbart med engångsvejps”
Även om kritiken mot e-cigaretter bara blivit mer och mer högljudd så ser Ramin Warda fram emot utvecklingen. Han menar att nästa steg är att förmå marknaden att acceptera laddningsbara modeller istället för engångsvejps.
“Engångsmodellerna har varit väldigt bra på att etablera e-ciggen i ett större sammanhang. Vi, liksom många andra i branschen, inser givetvis att det inte är hållbart för miljön i längden.” säger Ramin Warda till Vejpkollen.
”Branschen måste hitta lösningarna”
Miljöargumentet, liksom oron för att bruket av e-cigg bland mindråriga har ökat sedan engångsmodellerna introducerades, har lett till att vissa länder som Belgien, Frankrike och Storbritannien kommer att förbjuda försäljning av engångsvejps. Samtidigt lanserar flera större företag alternativ till engångsvarianterna. De nya eheterna går att fylla på och ladda utan att för den delen skilja sig från klassiska engångsmodeller eller kosta mer. Enligt Ramin Warda är det en kännetecken för branschen och ett bra sätt att lösa problem på marknaden.
”Vi har redan utvecklat produkter som är både laddbara och fyllbara, en variant av det vi egentligen började med för fem år sedan. Utmaningen ligger i att göra produkterna fortsatt attraktiva för kunderna och återförsäljarna. Vejpare kan säkert tänka sig att köpa vissa delar separat, men det är ingen självklarhet att en återförsäjare kan sälja dem på det sättet. Då får vi hitta nya paketlösningar. Jag är säker på att det kommer att gå i slutändan” säger Ramin Warda.
I dagsläget säljer COOP främst cigaretter och snus i olika varianter, men även heat-not-burn produkter (iqos). Försäljningen av e-cigaretter förväntas börja inom en snar framtid.