Svarthandeln för engångsmodeller blomstrar i förbudets Danmark

Danmarks regeringar har i några år gått hårt åt vejpandet. Ett tidigare förbud mot smaksatta e-juicer utökades nyss med att det blivit olagligt att både importera och att sälja engångsvejpar i större mängder. Det tycks dock inte ha hindrat särskilt många från att skaffa dem. Istället har engångmodeller genererat en jackpot på den svarta marknaden. 

Danska folketinget röstade redan 2020 igenom ett förslag om att förbjuda smaksättningar i e-vätskor. Trots att förbudet verkade strida mot EU-fördrag och den fria handeln inom unionen så infördes det nya förbudet sedan 2022. 

Under 2024 infördes ytterligare lagar för att strypa marknaden. Då blev det förbjudet för privatpersoner att importera eller köpa fler än 10 engångsvejps, för privat bruk. Enligt folkälsomyndighetet ska förbudet slå hårt mot de som ämnar sälja produkterna svart.

Hittade langar snabbt

Den danska tidningen Se och Hör har nyligen gjort ett djupdyk i den svarta marknaden och upptäckt att försäljningen, trots förbuden, blomstrar. Skillnaden är bara att pengarna nu trillar rakt ner i de illegala försäljarnas fickor. Marknadsföringen sker relativt öppet på sociala medier och tidningen kom snabbt i kontakt med flera ”langare”. 

Kan sälja 300 på en dag 

En person som säljer engångsvejp via Instagram och Snapchat berättar för Se och Hör om sin lukrativa hobby.

– Jag har väldigt mycket att göra, och jag tjänar riktigt bra på det, säger personen som vill vara anonym.

Mannen började för ungefär ett och ett halvt år sedan att sälja vejps efter att ha sett hur vänner tjänade stora summor på verksamheten. Trots att han har ett heltidsjobb vid sidan av, spenderar mannen flera timmar om dagen åt sin sidoverksamhet.

– Det är många som vill ha ”puff bars”, särskilt på lönehelger då jag kan sälja upp till 300 stycken på en dag. Vanligtvis säljer jag runt 60 om dagen, berättar personen.

“Överdriver i Danmark”

Han säger vidare att kunderna inkluderar allt från sjuksköterskor till 17-åringar som ibland kommer med sina föräldrar för att köpa produkterna. Han ser inga direkta moraliska dilemman med att sälja dem, trots att det är olagligt.  

– Det är ju inte som att jag säljer kokain eller hasch. Puff bars är ju lagliga i Sverige, där man kan köpa dem på en bensinstation. Jag tycker att vi överdriver i Danmark. Om cigaretter var olagliga här, då skulle jag kanske sluta sälja puff bars.

Ännu fler lagar och förbud att vänta

Den här ”langaren” uppger för Se och Hör att han tjänar upp mot 50 000 kronor i månaden på försäljningen. Helt skattefritt dessutom. 

Den danska regeringen uppger sig vara medvetna om handeln och motdraget tycks vara hårdare nypor. Danmarks inrikes- och hälsominister Sophie Løhde har har gjort uttalanden om att man kommer slå ner hårt på kriminella som illegalt importerar engångsvejps.

– Det är oacceptabelt, eftersom de innehåller mycket höga nikotinkoncentrationer och är skadliga och beroendeframkallande, menade Løhde.

Ministern planerar att i oktober lägga fram ännu ett nytt lagförslag som ska skärpa straffen för överträdelser av reglerna för tobaks- och nikotinprodukter, inklusive kraftigt höjda bötesbelopp. Myndigheterna har också fått utökade befogenheter att beslagta olagliga produkter och rapportera ärenden till polisen för vidare åtgärder.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *