Allt fler rökare får hjälp via”Swap to stop” i England

England skördar framgångar med att få invånarna att sluta röka med hjälp av e-cigaretter. Det nationella programmet ”Swap to stop” sprider sig från kommun till kommun, men parallellt instiftar regeringen nya förbud mot engångsvejpar.

”Swap to Stop” är ett världsunikt nationellt initiativ där nästan en femtedel av alla rökare i England kommer att få ett vejp-startpaket för att hjälpa dem sluta röka. Det hela är en del av regeringens ambition att bli rökfritt till 2030 – och reducera rökningsnivåerna till fem procent eller färre bland invånarna. Initiativet startade 2023 då den brittiska regeringen lanserade det omfattande programmet i samarbete med London Tobacco Alliance, en intresseorganisation som från början arbetade för att göra London rökfritt. 

Lokala aktörer i kommunerna

Sammanlagt kommer en miljon rökare i landet att få gratis e-cigaretter genom Swap to stop. Projektet ska sträcka sig över två år, och koordineras med lokala sluta-röka-center. Nu är tiden kommen för tobaksinhalerare  i kommunen Bath och North East Somerset i sydvästra England. De uppmanas att byta cigaretterna mot vejper genom ett gratis erbjudande från B&NES Stop Smoking Service, som är den lokala aktören i kommunen. Erbjudandet inkluderar en påfyllbar och uppladdningsbar vejpenhet samt fyra veckors leverans av e-vätskor och andra tillbehör som behövs för att lyckas genomföra bytet.

2,7 miljoner som slutat med hjälp av vejp 

Ny data från Action on Smoking and Health (ASH) visar att mer än hälften av före detta rökare i Storbritannien som slutade de senaste fem åren använde e-cigaretter under sitt sista och slutgiltiga försök. Det motsvarar cirka 2,7 miljoner ex-rökare.
– Det finns starka bevis på att vejp hjälper människor att sluta röka och det är mindre skadligt än att röka. Vi är mycket glada att vara en del av det nationella ’Swap to Stop’-programmet i B&NES, vilket ger lokala rökare möjlighet att prova vejpning utan kostnad. Vi vet hur svårt det är att sluta röka och de flesta rökare har försökt många gånger. Vejpning är för närvarande det mest populära och effektivaste sättet att sluta, så jag uppmanar rökare att ta del av detta fantastiska erbjudande, säger Becky Reynolds, folkhälsochef för Bath & North East Somerset Council, till den lokala tidningen MNR Journal.

Initiativ och förbud parallellt 

En invånare i Bath och North East Somerset, Brenda, delade i samma tidning sin erfarenhet.

– Jag fick ett gratis vejpkit och min rådgivare rekommenderade också några nikotinplåster. Jag är rökfri och mår bra. Vejpen hjälper mycket och jag tycker att plåstren också hjälper.

Storbritannien tycks på det senaste något splittrat i sin syn på e-cigaretter. För parallellt med Swap to stop-programmet så föreslog regeringen i början av 2024 ett förbud mot att sälja engångsvejps. Det här ska enligt dem själva ske för att minska andelen unga som vejpar, en siffra som ökat kraftigt de senaste åren. I England till skillnad mot andra länder som vikit av på förbudslinjen så är det än så länge inget tal om att förbjuda annat än just engångsvarianter. Dock har man öppnat för ett möjligt förbud mot smaker som specifikt marknadsförs till barn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *