SKR: ”Nikotinförbud under skoltid skapar bara konflikter”

Att förbjuda bruket av olika nikotinprodukter under skoltid blir omöjligt att kontrollera. Det konstaterar flera remissinstanser i sina svar på utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner kommer ett förbud att orsaka onödiga konflikter och hotar dessutom att försämra undervisningen.

Flera remissinstanser är kritiska till förslaget att förbjuda bruk av nikotin under skoltid för elever på högstadiet och gymnasiet. Enligt utredaren Inga-Lill Askersjö har bruket av exempelvis vitt snus blivit allt för synligt i skolorna och eftersom dagens gällande strategi för nikotinfrågor går ut på att minska totalbruket, är ett totalförbud motiverat. Förslaget är nu ute på remiss innan frågan tas upp i riksdagen.

”Koncentera sig på undervisning”

Men förbudet får skarp kritik. Inte minst från enligt organisationen Almega Utbildning (tidigare Friskolornas riksförbund), som menar att ett förbud mot nikotinbruk under skoltid helt fel väg att gå.
“Skolans huvuduppdrag är att ge eleverna undervisning och en utbildning av god kvalitet. Det är vanligen en så kallad säkerhetsfaktor, där en god utbildning också stärker elevernas självkänsla och ger bättre möjligheter att säga nej till negativa influenser. Det är bättre att skolans personal koncentrerar sig på huvuduppdraget, i stället för att tvingas öka sin kontroll över eleverna både när de befinner sig i skolan och utanför, liksom försöka upptäcka vilken typ av tuggummi eleverna använder eller om en elev har snus i munnen.” skriver Almega i sitt remissvar.

Olika lagar krockar på gymnasiet

De får medhåll av organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR). Enligt SKR skapar ett nikotinförbud under skoltid svårlösta lagtekniska problem, inte minst för de gynmnasieelever som fyllt arton.

“En del elever på gymnasiet är myndiga och utredningens förslag blir extra svårt att upprätthålla gentemot myndiga elever, olika lagstiftning för olika åldrar i en och samma skola är inte lämpligt. Det är också svårt att motivera en lagstiftning för en person när den är elev och en annan lagstiftning under den tid personen inte är elev.” skriver SKR i sitt remissvar.

Förbud på bekostnad av undervisning

SKR påpekar liksom Almega att ett förbud kommer att påverka utbildningskvaliteten negativt.

“Elever har rätt att röra sig som de vill på allmän plats och skolpersonal kan inte bestämma vad elever gör utanför skolan, endast ge en tillsägelse. Det finns heller ingen tid för den lärare som är ute och letar att förbereda nästa lektion och undervisningens kvalitet blir lidande. Att inte kunna sköta undervisning uppdraget är allvarligt eftersom en god skolgång för elever är en förutsättning för vidare studier eller möjlighet att få arbete, så det undervisande uppdraget för skolan får inte minskas på bekostnad av andra uppdrag och uppgifter som läggs på skolpersonalen.” skriver SKR

”Leder till konflikter”

Enligt både Almega och SKR påpekar att arbetet med att förebygga nikotinbruk redan är en del av skolarbetet och att det fungerar bra i dagsläget. Att utöka det rådande rökförbudet till bruk av alla nikonprodukter leder snarare till bakslag i form av onödiga konflikter, menar SKR.

“Det görs redan ett arbete kring tobak och nikotin och dess skadliga konsekvenser på skolor genom undervisningen då dessa områden ingår i läroplanen. Elevhälsan genomför också regelbundet hälsosamtal med varje elev där information och vägledning om bland annat nikotin och tobak ges. Detta fungerar bra på många skolor och därför bedömer SKR att användandet av lärarnas tid och kompetens till tillsägningar inte är nödvändigt. Tillsägningar kan leda till konflikter mellan elever och lärare och att undervisningstid går åt till att säga till elever.” skriver SKR.


Vejpkollen följer löpande de remissvar som kommer in till socialdepartementet angående utredningen ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Remisstiden går ut den 30 augusti 2024.

Tämän artikkelin lähteet:
Utredning SOU 2024:23): En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *