Det tog bara några timmar. Från att ha varit Sveriges största e-ciggkedja, med 7 fysiska butiker i mellansverige och tusentals kunder, så fanns det inte mer. Alla utom två Cigge butiker stängde med omedelbar verkan den 14 januari 2025.
“Jag fick reda på det i bilen på väg till jobbet på morgonen. På kvällen hade vi tömt hela butiken. Jag var ganska sliten kan man lugnt säga.” säger Mathias Norman, butiksansvarig på Cigge store i Västerås.
Mathias Norman har varit butikschef för Cigge i Västerås sedan butiken öppnade 2019. Och ingenting tydde väl egentligen på att butiken inte skulle finnas kvar i sex år till. E-cigaretter är populära och även om engångsmodeller går att köpa överallt nuförtiden så har många även blivit mer nyfikna på de lite mer avancerade vejpprodukter som Cigge säljer i sina butiker. Fyllbara, laddningsbara system. Billigare, mer miljövänliga. Och så vidare.
Men någonstans gick det åt pipan ändå.
“Att säga att jag är lite bitter på ledningen är väl att vara diplomatisk, just nu” säger Mathias Norman.
Del av en storsatsning på harm reduction
Eurobrand Distribution AB, som driver Cigge butikerna, såldes nyligen till den norsk/svenska koncernen Harm Reduction Group. En stor affär, åtminstone förhållande till den svenska och nordiska marknaden. Cigge, med sin lokala distribution och framför allt sina många fysiska butiker, skulle bli ett av tre ben i en satsning på rökfria nikotinprodukter som ska ta över efter att cigarettrökningen allt snabbare konkurreras ut.
Första riktiga jobbet för många
Två år senare ligger nu verksamheten till försäljning hos en kokursförvaltare i Stockholm. Långt ifrån huvudkontoret i Borlänge och lika långt ifrån idén att hjälpa ännu en rökare bort från ciggen. Närhetsfaktorn och den lokala kundkontakten på det har alltid varit vejpshopparnas starka kort, inte minst för Cigge butikerna. Inte sällan är det tidigare kunder som fått anställning i butikerna.
“För många av våra anställda var Cigge det första riktiga jobbet. Det är vejpare som började jobba här för att de älskar tekniken och ville hjälpa andra att att lyckas sluta röka. Vissa har jobbat här i snart 10 år och många är givetvis väldigt ledsna idag” säger HR- och legalchefen Victor Bryn-Jensen till Vejpkollen när vi pratar om läget några dagar efter konkursbeskedet.
Oväntade förluster och ett inbrott
Beskedet kom för många som en blixt från klar himmel. Samtidigt ser Victor Bryn Jensen vissa tendenser i backspegeln. Några misslyckade investeringar, den skakiga marknaden med komplicerade produktkategorier (engångsecigg) som tidigare var mer exklusiva i eciggbutiker och numera finns överallt. Och så.ett stort inbrott där företaget förlorade engångsmodeller värda en halv miljon förra året.
“Företaget fick inte ut mycket av det egentliga värdet. Nikotinprodukter anses nämligen vara likvärdiga med röktobak vad gäller försäkringsfrågan – så det blev schablonbeolopp i slutändan” säger Victor Bryn Jensen.
”Försökte in i det sista”
Situationen komplicerades ytterligare när Eurobrands Distribution blev tvunga att köpa tillbaka ett blödande dotterbolag (Eurobrands Electronics) sedan försäljningen ogiltigförklarats av myndigheterna. Kort därefter kom beskedet att bankerna inte längre ville stå för krediten för Eurobrands.
“Vi försökte in i det sista att hitta en lösning men när bankerna säger nej finns det inte mycket att göra” konstaterade Petter Strömberg, Eurobrands grundare och numera vd för ägaren Harm Reduction Group AB i ett pressmeddelande förra veckan.
Värdefulla kunskaper på arbetsmarknaden
I sann HR anda försöker Victor Bryn-Jensen åtminstone se något positivt i situationen.
“Om man ska se något ljust i det hela så är det väl att det här kan ge några en spark i baken att hitta något bättre. Vi är många som “växt upp” på Cigge och lärt oss en hel del om hur butiksverksamhet och kundkontakter fungerar. Vi lär oss ta hand om folk utefter deras egna behov. Det är värt väldigt mycket på arbetsmarknaden i dag”. säger Victor Bryn Jensen som själv söker anställning inom kriminalvården.
Påverkar hela branschen
Delar av företaget finns för all del kvar, business to business försäljningen av e-vätska i olika former är intakt. Men runt 50 personer är arbetsbefriade, och ett fåtal sliter vidare i de två butiker som finns kvar, i Borlänge och Uppsala. På nätet pågår en tokig utförsäljning. Allt för att få in pengar till banker, långivare och i sista hand – andra företag som ligger ute med fakturor för levererade varor. Sannolikt påverkar Eurobrands konkurs många småföretagare inom den tämligen lilla e-cigarettbranschen i Sverige. Företaget var trots allt störst i Sverige.
“Planerna är att upprätthålla så mycket av verksamheten som möjligt och att sälja hela eller delar av den inom en månad” säger Niclas Emthén, advokat vid juristbyrån Lindskog och Malmström som är utsedd att hantera Eurobrands Distributions konkurs.
Hoppas på snabb försäljning
Niclas Emthén menar att det måste gå fort vi den här typen av konkurser. Under en kort period, en månad, gäller vissa regler som håller nere kostnaderna och det gäller att så mycket som möjligt händer under den korta tiden.
“Vi beslutade att stänga fem av sju butiker och fokusera på att försäljningen flyter på så mycket som möjligt. Sen får vi se vad som händer. Det är ju inte omöjligt att en intressent köper hela eller delar av butiksverksamheten.”
Hänvisar till hemsidan
Men för det 50-talet uppsagda vejparbetarna är det tre månaders uppsägningstid som gäller. Länstyrelsen går in som garant för lönerna. Sedan är det stopp. Cigge håller butikerna öppna i Borlänge och Uppsala. Karlstad, Ötrtebro, Västerås, Norrköping och Farsta är stängda till vidare.
“Det har stått många och knackat på rutorna, och undrat vad som står på. Kunderna är givetvis förvånade och bevikna. Det finns ju inte många fysiska butiker som erbjuder något annat än engångare idag och vi kan bara uppmana folk att köpa på nätet i dagsläget. Det finns ju även andra sidor än Cigge att besöka i framtiden.” Säger Viktor Bryn-Jensen.
Reds note:
Vejpkollen har sökt vd Petter Strömberg för en närmare kommentar utan framgång.