Vejpning lika effektivt som läkemedlet vareniklin vid rökavvänjning

En klinisk studie från Finland visar att e-cigaretter med nikotin kan vara precis lika effektiva som läkemedlet vareniklin för att hjälpa personer att sluta röka. Studien bekräftar tidigare forskningsresultat från Storbritannien och internationella instanser.

Den finska studien som undersökte effektiviteten av vejpar med nikotin jämfört med läkemedlet vareniklin för rökavvänjning leddes av en forskargrupp bestående av forskare från Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi och Uleåborgs universitetssjukhus. Syftet var att jämföra effekten av nikotinbaserade e-cigaretter med vareniklin – ett vanligt läkemedel för rökavvänjning.

Vareniklin binder selektivt till acetylkolinreceptorn, vilket är samma sätt som nikotin verkar på. Detta ger resultatet att läkemedlet minskar nikotinabstinensen hos nyttjaren. I USA är vareniklin redan godkänt som läkemedel och säljs under namnet Chantix. I Sverige har det sålts sedan 2006 under namnet Champix, men drogs 2021 in av tillverkaren Pfizer då halten av N-nitroso-vareniklin (en nitrosamin) i vissa fall legat över gränsvärdet Läkemedlet förväntas åter bli tillgängligt i Sverige  tidigast 2025.

Studie med tre försöksgrupper

Den finska studien genomfördes mellan 2018 och 2020 uppe i norra Finland, men publicerades nyligen. 458 vuxna rökare med måttligt till kraftigt nikotinberoende deltog. De var alla enligt egna uppgifter motiverade att sluta röka.

Forskarna delade slumpmässigt in försökspersonerna i tre grupper. En grupp fick nikotinbaserade e-cigaretter tillsammans med placebotabletter, en annan grupp fick vareniklin tillsammans med nikotinfria e-cigaretter, och den tredje gruppen fick både placebotabletter och nikotinfria e-cigaretter. Alla deltagare fick även motivationssamtal under den 12 veckor långa interventionsfasen.

Samma resultat för vareniklin och e-cigg

Resultaten visade att 40,4 procent av deltagarna i e-cigarettgruppen och 43,8 procent i vareniklin-gruppen lyckades avstå från att röka under minst sju dagar efter 26 veckor, jämfört med endast 19,7 procent i placebogruppen. Skillnaden mellan e-cigaretterna och vareniklin var dock inte statistiskt säkerställd, vilket tyder på att båda metoderna är ungefär lika effektiva för rökavvänjning. Inga allvarliga biverkningar rapporterades i studien.

Slutsatsen som de finska forskarna drar är därmed att e-cigaretter med nikotin är lika effektivt alternativ för vuxna rökare som vill sluta med traditionella cigaretter, och att de ger liknande resultat som det beprövade, patenterade läkemedlet. 

Confirms previous studies

Forskarna i Finland betonar i sin rapport att mer forskning behövs för att fullt ut förstå de långsiktiga effekterna av e-cigarettanvändning vid rökavvänjning. Samtidigt bekräftar den nya studien en tidigare dito gjord vid vid universiteten i Oxford och Leshister. Den brittiska studien publicerades 2023, och visade snarlika resultat. Även det internationella vårdinstitutet Cochrane reviews har kommit till samma slutsats baserat på den evidens som finns tillgänglig idag. 

Enligt svenska Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen saknas i dagsläget evidens om e-cigaretternas effektivitet vi rökavvänjning. Det är oklart om vare sig den brittiska eller finska studien hamnat i deras blickfält.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *