”VapeTjek” blir ny plattform för vejpare i Danmark

Vejpkollen tar steget över sundet. Sedan någon månad är en dansk upplaga av tidningen live och publicerar nyheter om vejpning och annat rökfritt nikotinbruk ur ett användarperspektiv.
“Precis som i Sverige, men i ett helt annat sammanhang. Tanken är att det ska bli en röst för de som berörs mest av den danska debatten och politiken kring rökfritt nikotin.” säger chefredaktör Stefan Mathisson.

I Sverige har nättidningen ”Vejpkollen” blommat ut till en hyfsat unik plattform för den journalistiska bevakningen av vejpning, snus, nikotinpåsar, skademinimering och den politik och debatt som präglar fältet. Men det började i liten skala. Ägaren, grundaren och chefredaktören Stefan Mathisson grävde helt enkelt där han stod – och började bevaka det ämne som låg honom närmast om hjärtat.

”Jag är vejpare sedan tio år tillbaka och slutade själv röka med hjälp av e-cigaretter. Innan dess rökte jag ett paket om dagen och hade gjort så sedan jag var 14 år ungefär” berättar Stefan kring starten av hans vejpengagemang.

”Jag började ganska snart efter detta att titta på vad vejpning egentligen handlade om – särskilt den skademinimerande delen, och tittade närmare på politiken kring tekniken. Jag blev väldigt nyfiken på varför det här är så enormt infekterat inom både forskningen och den politiska världen.”

Journalist som blev vejpaktivist

Stefan Mathisson har bakgrund som journalist, och har lejonparten av sitt yrkesliv arbetat på tidning. Men passionen för vejpning bet så hårt att han kastade sig in i en ny yrkesbana för några år sedan. 

”Jag bytte karriär helt enkelt och ställde mig bakom kassan i en nyöppnad vapeshop. Jag vill hjälpa folk att sluta röka. Det kändes bättre än att sitta och skriva om något som inte betydde så mycket för en presonligen. Det var väl inte världens mest karriärmässiga beslut. Inte just då i alla fall”, skrattar Stefan.

Vilseledande rapportering

Men relativt snart hittade han ett sätt att sammanfoga journalistiken och vejppassionen. Först i form av en blogg.  

”Jag stod där i vejpbutiken, försökta hjälpa folk att sluta röka och förkovrade mina egna kunskaper om vejpning. Men 2019 så hände det ganska mycket inom vejpvärlden. Det var då som den så kallade EVALI-skandalen i USA hände, där folk började dö för att de hade vejpat e-vätskor som innehöll THC. Det visade sig sen inte vara THC:ets fel heller, utan att vätskorna var utblandade med e-acetat. De var inte var vattenlösliga och vejpar man sådana vätskor kan man i värsta fall drabbas av så kallad lipid lunginflammation. Det kan bli farligt väldigt fort – om du inte får korrekt behandling. Men som sagt, det här händer inte om du använder vanliga e-cigaretter.”

Dålig koll bland journalisterna

Rapporteringen i main stream media hade helt missat den biten, visade det sig. 

“Rapporteringen kring det här i Sverige var väldigt knapphändig och väldigt onyanserad. Journalisterna kunde inte skilja på kontrollerade nikotinprodukter och okontrollerade cannabisprodukter. Allt var väldigt snurrigt och det märktes bland alla jag pratade med i butiken. Många var helt enkelt rädda för att de skulle dö – på grund av vejpningen. ” 

Stefan hamnade i en situation där han spenderade oräkneliga timmar på sociala forum där han försökte förklara vad som egentligen skett, vad relevant forskning sa om saken och hur mycket felaktig information som egentligen florerade. 

”Jag spenderade mer eller mindre 24 timmar om dygnet med att svara på frågor. Antingen från kunder i vejpshoppen eller på sociala medier på fritiden. Det saknades väldigt mycket kunskap om vad e-cigaretter alls handlade om. Någonstans i det läget så insåg jag att jag satt och klipp-och-klistrade svar som jag skrev, om och om igen: att e-cigaretter inte är problemet och att det finns bra forskning som visar att utbrottet i USA var kopplade till annat. Så i det läget insåg jag att det här är dumt att jag sitter och skriver om allting hela hela tiden. Så jag startade en blogg och så började jag länka till den istället.”

En blogg blev till en tidning 

Så föddes alltså Vejpkollen, i Stefans iver att förklara vidare den kunskap han själv införskaffade. Han läste i stort sätt all forskning han kunde komma över, följde medierapporteringen från både mainstream kanaler och branschpress, intervjuade forskare och folk i branschen och tangentbordet glödde i takt med alla artiklar och inlägg han lade ut.
Ett halvår senare hade bloggen utvecklats mer mot en onlinetidning och Stefan hade en plattform där han publicerade saker så gott som dagligen, efter att han gjort sina vanliga timmar i vejpshopen. 

”I det läget, av en händelse, så ville jag åka och rapportera om en konferens som handlade om e-cigaretter, i Polen. De som arrangerade konferensen gav möjlighet att söka stipendium för att utbilda sig om skademinimering helt enkelt. Så jag sökte och fick ett stipendiet. Och plötsligt jobbade jag halvtid med tidningen.”

Förbudslandet Danmark

Ytterligare något år senare så började ”Vejpkollen” ge ringar på vattnet – och det ramlade in andra skrivjobb från olika föreningar och organisationer inom vejpning. Det var allt ifrån utbildningar till remissvar och liknande konsultuppdrag.

”Så då började jag frilansa som skribent, och finansierade samtidigt tidningen med de pengarna. Så plötsligt jobbade jag inte vejpbutiken längre utan satt och drev tidning.”

Nu ämnar du kopiera konceptet och göra samma sak i Danmark?

”Jag har under alla år egentligen bevakat hela norden. Det vejpas ju ganska mycket i Norge, Danmark, Finland. Under åren har det blivit naturligt att titta mer och mer på andra rökfria nikotinprodukter, som nikotinpåsar och snus. Debatten, liksom den allmänna kunskapen och synen på bruket, är väldigt lika, trots att det handlar om olika produkter. Gemensamt är att produkterna allt som oftast används av nikotinbroende att sluta röka eller för att hålla sig rökfria, medan debatten utesluande handlar om ungdomsbruk eller väldigt vinklad forskning kring förhållandevis små risker. Det är enormt politiserat.” säger Stefan Mathisson.

Men varför just Danmark?

Danmark dyker ofta upp i debatterna, och jag har noterat att man har en helt annan politik än exempelvis i Sverige. Jag har ju skrivit en hel del om Danmark även tidigare och känner både användare och folk i branschen där med. Så jag tänkte: varför inte skapa en plattform för dem också?

Olika spelplaner

I Danmark är det vanligt att benämna Sverige som ”förbuds-Sverige” och mena att det finns ett paragrafrytterie som saknas söder om landsgränsen.Vi är tråkiga och lite ängsliga här helt enkelt. Men ironiskt nog så är det Danmark som har flest förbud och lagar kring just vejpprodukter jämfört med Sverige. Det gör det till rätt olika spelplaner att bevaka ämnet i de olika länderna. 

”Vejpmarknaden i Danmark är annorlunda. Själva vejpshopskulturen ser däremot likadan ut som i Sverige. Men skillnaderna är lika många: I Sverige är det fritt fram att sälja det mesta och det finns inga större begränsningar på produktenna. Danmark har ett smakförbud och ”plain-package system” och så där. Det är inte lika färgglatt som i Sverige. Samtidigt så är ju det här jag vill göra – att skriva och publicera artiklar om hur verkligheten för vejpare ser ut. Hur är det att driva en vejpshop i Danmark? Hur ser politiken runt det ut?. Det finns mycket att skriva om vejp ur ett danskt perspektiv, men även ur ett nordiskt perspektiv.”

Du kommer ta in en del inhemsk hjälp på plats med?

”Ja, i den mån jag kan hitta skribenter. Jag har jobbat dygnet runt med att hitta skribenter här i Sverige som kan skriva om de här frågorna på ett sätt som jag tycker funkar. Och det är inte lätt… Så att hitta någon som kan skriva i Danmark är väl första prio. Just nu så blir det mycket att jag och frilansare här i Sverige hittar saker att bevaka och skriva om – sen får vi hjälp att översätta texterna på ett bra sätt. Men målet är att hitta skribenter även i Danmark.”

”Vejpkollen” har i Danmark blivit ”Vejptjek”. Varför då?

”För att alla jag har frågat i Danmark ser ut som ett frågetecken när jag nämner ”Vejpkollen”. Det funkar helt enkelt inte på danska. Så till slut gjorde jag det absolut sämsta man kan göra och satte in ”Vejpkollen” i ChatGPT, och ut kom ”Vapetjek”. Då frågade jag några vejpande danskar om de fattar vad det betyder, och de sa ”ja, ungefär”. Då är det “taget” tänkte jag.

Olika nikotinkulturer historiskt 

Mycket av materialet kommer att dubbelpubliceras på både svenska och danska, medan annat bara berör endera land och endast kommer att publiceras där. Vejptjek.dk är redan publicerar redan artiklar dagligen. Mycket kommer ur Stefans eget nätverk som ”vejpaktivist”. Det finns gott om forum och användarföreningar att ösa ur. 

”På det sättet får man många kontakter med de som är engagerade och kan den politiska biten i Danmark. Så det är väldigt värdefullt. Det finns ett uppbyggt system att kasta sig in i.” 

Barndebatt och aktivism

Annat som skiljer de båda länderna, och därmed publikationerna åt, är kultur och historia med alternativa nikotinpreparat.

”I Sverige har vi alltid haft alternativ i form av snus och senare nikotinpåsar. I Danmark har det inte funnits i samma utsträckning. Men vejpning har därför blivit en viktig symbol för alternativa sätt att använda nikotin. Framförallt som skademinimerande insats. Och under de senaste åren har även nikotinpåsar tagit sig in i butikerna. jag tycker det är väldigt viktigt att belysa den här utvecklingen ur ett användarperspektiv – något vi som vanligt inte ser i mer allmänna medier. Där pratar man mest om bruket bland minderåriga, om lockande smaksättningar eller aktivistisk forskning.


Följ VapeTjek, Vejpkollens danska upplaga på sociala medier och via hemsidan.

www.vapetjek.dk

VapeTjek på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *