Stora frågetecken kring EU-skatt på nikotinpåsar – ”kontraproduktivt”

En EU-styrd höjning av skatten på nikotinpåsar skulle få kraftigt negativa konsekvenser för både det svenska näringslivet och regeringens tobakspolitiska mål. Det menar näringslivsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) och Jesper Skalberg Karlsson, ledamot för moderaterna i socialutskottet.
”Att EU skulle kliva in och mer än femdubbla skatten på vitt snus är häpnadsväckande, kontraproduktivt och otänkbart.” säger Jesper Skalberg Karlsson till Vejpkollen.

I snart tre år har rykten och spekulationer florerat kring hur EU-kommissionen ska hantera nikotinpåsar inom det Europeiska skattedirektivet för tobak och nikotinprodukter. Senast i mars 2025 uppmärksammade svenska Snusbolaget ett förslag på att lägga en skatt på närmare 130 euro per kilo, motsvarande 1350 kronor per kila, något som bland andra Vejpkollen rapporterade om. I Sverige skulle det innebära en 500 procentig höjning av den nuvarande skatten på nikotinportioner.

Inga besked från EU-kommissionen

Men trots alla rykten är det fortfarande tyst från EU kommissionens sida. Både den svenska miljökommissionären Jessika Roswall samt EU:s hälsokommissionär Wopke Hoekstra undviker att svara på frågor som berör det kommande direktivet.

”Det enda vi kan bekräfta är att det i dagsläget inte finns något inplanerat möte för att diskutera skattedirektivet.” skriver representanter för EU-kommissionen till Vejpkollen. 

Samtidigt betonar man att syftet med de omdiskuterade minimiskatterna är att harmonisera marknaden för nikotinprodukter samt “minska bruket av tobak inom EU från 25 procent av befolkningen 2021 till 5 procent 2040”. Man skiljer inte heller rökning från rökfritt bruk av nikotin i fråga om eventuella åtgärder som planeras.

”Går i motsatt riktning”

I Sverige, där regeringen för en mer differentierad politik vad gäller nikotinprodukter, väcker EU-planerna oro. Enligt näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) kan en alltför hård beskattning av nikotinpåsar få stora konsekvenser för både svenskt näringsliv och för det tobakspolitiska målet: att minska skadorna av nikotinbruk.

“Det skulle påverka oss kraftigt negativt. Det går dessutom i motsatt riktning sett till vad vi gjort på hemmaplan då vi höjt skatten på cigaretter och sänkt skatten på snus i enlighet med principen om skademinimering som riksdagen slagit fast.” säger han till Vejpkollen

SD har ju varit positiva till att harmonisera skatterna för nikotinprodukter inom EU tidigare. Men hur ser du som näringsutskottets ordförande på den handlingsplan som EU verkar vilja driva fram?

“I grunden har vi svårt för att skattefrågor ska hanteras på EU nivå. Däremot har vi som bekant en inre marknad att förhålla oss till och en gemensam reglering för produkterna är väl ett sannolikt utfall i slutändan. Då kommer SD verka för goda förutsättningar för vitt snus inom unionen.” säger Tobias Andersson.

Är det rimligt att EU tvingar Sverige att höja skatten på vitt snus med närmare 500 procent?

”Nej.”

”Häpnandsväckande”

Även Jesper Skalberg Karlsson, ledamot för moderaterna i Socialutskottet, menar att de läckta uppgifterna om höga skatter på nikotinpåsar är ett orosmoment.

”Att EU skulle kliva in och mer än femdubbla skatten på vitt snus är häpnadsväckande, kontraproduktivt och otänkbart. Vi ser ju mycket tydligt hur vitt snus har tryckt tillbaka cigarettrökningen, framförallt hos kvinnor, vilket kommer leda till att de tobaksrelaterade sjukdomarnas omfattning också minskar i den gruppen.” säger Jesper Skalberg Karlsson till Vejpkollen.

Vill skärpa tillsynen istället

Jesper Skalberg Karlsson menar att det vita snuset kräver en mer utvecklad lagstiftning jämfört med idag. Men handlar i första hand om reglering av nikotinhalterna och tillsyn av försäljningen, inte om skatter eller andra restriktioner, menar han.

“Vi vill ha evidensbaserade och verklighetsförankrade åtgärder på tobaks- och nikotinområdet, som tar oss bort från vardaglig cigarettrökning till ett mindre skadligt bruk. Vi har höjt skatten på cigaretter, sänkt skatten på snus och förstärkt tullens verksamhet för att bli av med smuggelcigaretter. Ska man med lagstiftning rätta till problemen som omgärdar vitt snus så bör man istället titta på de uppstickare som säljer produkter med extremt högt nikotininnehåll, tydligt reglera marknadsföringen mot barn på sociala medier och skärpa tillsynen av återförsäljare som inte genomför ålderskontroll.” säger han till Vejpkollen.

Vad betyder det för tobakspolitiken, om Sverige inte längre får samma möjligheter styra konsumtionen av olika nikotinprodukter med hjälp av skadereducerande skatter?

“Det medför mycket stora risker, och är en utveckling i helt fel håll. Sverige är på många sätt det lysande exemplet på vägen framåt, med lägst andel dagligrökare i hela EU. Varför? Jo, genom rökfria zoner, hård 18-årsgräns och bruket av rökfria tobaks- och nikotinprodukter. Andra länder borde ju se till oss och följa vårt exempel för att förbättra folkhälsan, inte lägga krokben för en modell som uppenbarligen fungerat väl” säger Jesper Skalberg karlsson till Vejpkollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *