Chile tillåter rökfria nikotinprodukter – ”Kan bli vägledande”

Chile har nyligen antagit en ny lag som reglerar både e-cigaretter och nikotinpåsar. Lagen innebär en av de mer genomarbetade lagstiftningarna i Sydamerika, och en tydlig kursändring från grannländernas förbud. Nu hoppas förespråkare av skadereglering att Chile ska bli vägledande för andra länder i regionen, där synen på vejpning varierar kraftigt.

Vejpförbud i olika grader och former tycks gå som vågen över världens länder. Som Vejpkollen rapporterar om löpande så inför land efter land förbud, samtidigt som cigaretter oftast lämnas fortsatt fritt. I Asien har det till exempel blivit mer eller mindre norm att införa totalförbud mot såväl tillverkning, försäljning, distribution och användning. I Sydamerika har det hittills gått i samma spår och länder som Venezuela, Mexiko och Argentina har valt förbud. Men – nu dyker alltså Chile upp som ny spelare på planen med en annan, måhända mer balanserad väg. 

Vejp separerat från tobak 

Lag 21.642 som den nya lagen heter innebär bland annat att vejpprodukter tydligt separeras från tobaksprodukter. Även om lagen ligger under tobaksregleringen så klassas alltså vejpprodukter annorlunda än traditionella tobaksvaror. 

Chile inför även en nikotingräns baserad på forskning: Maxgränsen för nikotinhalt sätts till 45 mg/ml, vilket är betydligt högre än EU:s gräns på 20 mg/ml. 

Vad gäller förbud så nöjer sig Chile att förbjuda försäljning till minderåriga.

Dessutom innehåller lagen delar om reglerad reklam – där sådan tillåts i viss utsträckning, framförallt för att konsumenter ska kunna informeras om alternativen till cigaretter. Tillverkare måste dessutom redovisa produktinnehåll till landets hälsoministerium.

Latinamerika står inför vägval

Chiles nya lag kommer i en tid då flera latinamerikanska länder brottas med hur de ska förhålla sig till vejpning och andra alternativa nikotinprodukter.

Sammantaget tycks Chile har sneglat mer på länder som Japan, Storbritannien och Sverige än på sina grannländer. Sidan ”We are innovation” lyfter fram de tre länderna som positiva exempel och nämner att i just Sverige är rökningen nere på rekordlåga 5,3 procent medan Japan minskat cigarettförsäljningen med 52 procent. I Storbritannien har rökningen minskat från 16,4 till 10,4 procent på bara åtta år – delvis menar man tack vare en aktiv satsning på vejpning som ett verktyg i folkhälsoarbetet. 

Möjligt för fler länder

Chiles nya lagstiftning visar att det går att kombinera konsumentskydd och folkhälsa med fortsatt innovation, skriver Federico N. Fernández, vd på ”We are innovation”. Istället för att stoppa tillgången till alternativa produkter helt, reglerar Chile marknaden på ett sätt som kan minska rökningen och samtidigt skydda unga, fortsätter han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *