Bruket av e-cigaretter bland unga har ökat dramatiskt i Danmark. Detta trots att ett omfattande smakförbud och andra restriktioner har blivit införda. Det visar den senaste undersökningen från Sundhetsstyrelsen.
“Rapporten visar tydligt att smakförbuden inte fungerar” säger Jeanett Andersen, kommunikationsansvarig hos återförsäljaren Gejser.
17 procent av den danska befolkningen röker. 11 procent gör det dagligen och ytterligare 6 procent gör det då och då. Det visar Sundhetsstyrelsens rapport “Danskernas Rygevanor 2024”. Totalt deltog 10.641 personer i åldrarna 15 till 79 år i undersökningen.
Enligt rapporten har rökningen minskat något, med 2 procent, sedan 2022, åtminstone när det gäller det totala bruket. Samtidigt har det totala bruket av e-cigaretter ökat i samma utsträckning. Enligt rapporten använder i snitt 6 procent av danskarna e-cigaretter dagligen eller då och då. Av dessa föredrar närmare hälften tank och påfyllningssystem medan 42 procent föredrar engångsmodeller.
Samtidigt är det stora skillnader mellan olika åldersgrupper.
“Användningen av e-cigaretter är störst bland 15-29-åringar (12 %), något lägre bland 30-59-åringar (6 %) och lägst bland respondenter i åldern 60 år eller över (2 %). Bruket av e-cigaretter bland 15-29-åringar har alltså ökat från 7 % 2022 till 12 % 2024.” skriver Socialstyrelsen i sin analys.
Fördubbling – trots smakföbud
2022 blev det helt förbjudet att sälja e-cigaretter med något annat än mentholsmak eller artificiell tobak . Åtgärderna sattes in för att komma åt bruket av e-cigaretter bland minderåriga i Danmark. Men nu visar alltså siffrorna att bruket bland unga istället har fördubblats sedan smakförbudet infördes.
Fler väljer fruktsmaker
När det gäller valet av smaker använder hela 63 procent av de tillfrågade “fruktsmaker”. 23 procent använder det man kallar “godis- och läsksmaker”. Detta trots att dessa smaker är förbjudna att sälja i Danmark. Av de tillåtna smakerna vejpar 32 procent menthol (oklart om dessa blandar med frukt och godissmaker) och 18 procent använder artificiella tobakssmaker.
“Helt motsatt effekt”
Jeanett Andersen är kommunikationsansvarig på återförsäljaren Gejser, som driver ett 50-tal butiker i Danmark samt en nätbutik. Och hon menar att smakförbudet har haft motsatt effekt mot var det var tänkt.
“Sedan den senaste undersökningen 2022 har bruket av fruktsmaker ökat från 47 till 63 procent i den vuxna befolkningen. Bland unga och minderåriga har det ökat från 67 till 82 procent, konstaterar Jeanett Andersen.
Samtidigt som bruket av olagliga smaker har ökat har andelen som använder “lagliga” smaker minskat.
“Efter smakförbudet har bruket av mentholsmaker i e-cigaretter minskat från 34 till 32 procent och bruket av tobakssmaker har minskat från 23 till 18 procent.” säger Jeanett Andersen till Vejpkollen
“Lagstiftningen en katastrof”
Sundhetsstyrelsen gör ingen närmare analys av utvecklingen annat att nämna att smakförbudet infördes 2022 men att man trots detta valt att ha “fruktsmaker” och “Godis- och läsksmaker” som svarsalternativ i enkäterna.
“Rapporten visar tydligt att smakförbuden inte fungerar och att lagstiftningen är en katastrof. Bruket bland minderåriga ökar, de använder främst de smaker som redan är förbjudna samtidigt som lagen hindrar vuxna som vill sluta röka att lagligt få använda de smaker de föredrar för att göra detta. Det har blivit en enda röra av alltihop” säger Jeanett Andersen.
Hårdare regler på gång
Enligt Jeanett Andersen är det uppenbart att smakförbuden endast gynnar den växande svarta marknaden. Som Vejpkollen tidigare berättat har den olagliga handeln med e-cigaretter bland barn och unga i Danmark ökat stadigt de senaste åren.
“Om regeringen tror att de ska lösa problem med ungdomsbruk måste de tänka några steg längre. Det är oroande och nästan skrattretande att man nu vill införa liknande förbud mot nikotinpåsarna” säger hon till Vejpkollen.
Danska regeringen kommer under 2025 bland annat att införa än striktare regler för e-cigaretter. Från den 1 juli blir det förbjudet att vejpa på platser med rökförbud. Det blir även olagligt att nämna något om smaker på de redan neutrala förpackningarna.