Folkhälsomyndigheten stoppar försäljningen ”NoNic” och ”Metatine”

Folkhälsomyndigheten stoppar försäljningen av nikotinanalogen 6-methylnikotin – i handeln känd som “NoNik” eller “Metatine”. Anledningen är att produkterna, för att få säljas först måste registreras och märkas enligt lagen om tobak och liknande produkter.

“Folkhälsomyndigheten har gjort en vetenskaplig utredning av substansen 6-metylnikotin och kommit fram till att substansen är en nikotinhaltig alkaloid. Det innebär att den omfattas av den definition av nikotin som finns i EU-regler och svensk lagstiftning. För elektroniska cigaretter, eller nikotinprodukter som innehåller 6-metylnikotin gäller alltså bland annat anmälningskrav, märkeskrav och hälsovarningar.” skriver FHM i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten ska alltså den syntetiska nikotinanalogen klassas som vanligt nikotin. Det betyder att produkterna måste registreras, märkas med hälsovarning och endast får marknadsföras enligt de restriktioner som finns för andra rökfria nikotinprodukter. Fram tills nu har detta inte varit nödvändigt elelr något som företagen, som säljer eller tillverkar exempelvis ”NoNic” eller ”Metatine”, varken kunnat eller behövt göra.

Billigare och längre livslängd

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har en rad nikotinanaloger dykt upp i vejpshopparnas sortiment under de senaste månaderna. Då nikotinanaloger rent tekniskt inte är en nikotinprodukt så kan den inte varken registreras eller dokumenteras i Sverige vid försäljning. Samtidigt har substansen glidit upp som ett billigare alternativ till det hårt reglerade nikotinet.

I dagsläget kan en ”nikotinshot” med 6-methylnikotin, åtminstone enligt tillverkarna, innehålla en dos motsvarande upp till 120 mg nikotin per milliliter. I praktiken betyder det att en ”metatineshot” räcker närmare fem gånger längre än en traditionell nikotinshot, samtidigt som den kostar hälften så mycket. För de poplära engångsmodellerna innebär det dessutom att de kringår lagstiftningen och kan innehålla mer e-vätska. Därmed ökar livslängden betydligt, jämfört med reglerade varianter (tankstorleken i engångsmodeller begräsnas enligt lagen till 2ml vilket leder till en livslängd på c:a 600 puffar).

”Inte ett oväntat beslut

Niklas Linder, som driver Swedish Mixology, har följt utvecklingen och är inte förvånad att FHM nu sätter ner foten.

“Det var ett väntat beslut, utifrån vad vi visste sedan tidigare. Nu återstår att se hur skatteverket ser på saken utifrån dagens nikotinbeskattning” säger Niklas Linder till Vejpkollen.

”Inkluderar det mesta”

I dagsläget utvecklar flera kinesiska företag nya nikotinanaloger med intentionen att kunna ersätta nikotinet i e-vätska och e-cigaretter. Men enligt Niklas Linder kommer FHM:s beslut sannolikt att täcka de flesta varianter som kan bli aktuella för lansering.

”Folkhälsomyndighetens definition inkluderar nikotinanaloger som är “strukturellt lika”. Det kan kanske förhindra en “katt och råtta” lek kring “nya” nikotinanaloger som med stor sannolikhet dyker upp snart. Men vi får se hur det går” säger Niklas Linder.

Oro för en farlig svart marknad

Han menar samtidigt att utvecklingen av nikotinanaloger och liknande substanser lätt kan gå överstyr, om myndigheterna inte är försiktiga med hur de går till väga med lagtolkningarna.

”Min oro är att de nikotinanaloger, som faktiskt kan vara ganska bra ur ett konsumentperspektiv, det vill säga där du kan få nikotineffekt med en lägre dos av den viktiga substansen och därmed minska potentiella risker, kommer att lagstiftas sönder. Kvar bli betydligt billigare och sämre varianter som landar på en potentiellt enorm svart marknad. Det kan bli riktigt farligt i slutändan” säger Niklas Linder.

Oklart hur märkning ska se ut

Vad FHMs beslut kommer att betyda i praktiken är än så länge väldigt oklart, både vad gäller registrering och märkning av nikotinanaloger. Inte minst då 6-methylnikotin, både av folkhälsomyndigheten och tillverkare anses vara upp till fem gånger så potent som vanlig nikotinvätska.

Vejpkollen har sökt FHM:s ansvarige avdelningschef för ett närmare uttalande utan framgång.


Läs mer om nikotinanaloger och syntetiskt nikotin:

Nikotinanaloger tar plats i Sverige – en oreglerad variant av nikotin

”Nikotinanaloger är resultatet av snäv lagstiftning och höga skatter”

Flera stora vejpföretag forskar på alternativ till nikotinet

Alternativ till nikotin i USA oroar myndigheter – och tobaksbolagen


Ny skatt på e-vätska med nikotin – så dyr blir e-juicen

”2024 var året när vindarna vände – vejpning och snus blir nu en del av lösningen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *