Det storrökande landet Bulgarien röstade först igenom ett enhälligt beslut i sitt parlament om att totalförbjuda vejp. Sen insåg man att tilltaget strider mot EU-lagstiftning och ångrade sig. Nu tycks senaste budet vara att förbjuda engångsvejp istället.
Bulgarien har på kort tid hamnat i centrum av debatten om e-cigaretter i Europa. Bakgrunden är en tragisk händelse i januari, där en bulgarisk tonåring avled i ett fall kopplat till cannabinoider i vejpprodukter. Den händelsen förde upp e-cigaretter överst på mediaagendan och kort därefter rusade landets parlament, Nationalförsamlingen, fram ett lagförslag om att totalförbjuda all vejp – inklusive nikotinfria produkter.
Enigt beslut om totalförbud – först
Den 12 februari röstade Nationalförsamlingen enhälligt (197-0) för att ta det förslaget vidare. Lagförslaget innebar ett förbud mot försäljning, distribution och marknadsföring av samtliga vejpprodukter. Tilltaget var tänkt som en ändring i landets tobakslagstiftning och skulle i praktiken innebära att vejp helt försvann från den bulgariska marknaden.
Men förslaget stötte först på stor kritik. Bland annat World Vapers’ Alliance gick via chefen Michael Landl ut och fördömde vad som höll på att hända.
”Den bulgariska regeringens beslut att förbjuda vejpning är ett enormt steg bakåt i kampen mot rökrelaterade dödsfall. Med en av de högsta rökfrekvenserna i EU borde Bulgarien omfamna skademinimerande verktyg, inte förbjuda dem” kommenterade Landl.
Billiga cigaretter – bra skatteinttäkter
WVA menar att ett förbud skulle driva vuxna vejpare tillbaka till rökning eller ut på den svarta marknaden. Och det stämmer att Bulgarien har Europas högsta andel rökare. Enligt The Tobacco Atlas rökte 34 procent av vuxna bulgarer 2022, och hela 15 procent av barn mellan 10 och 14 år. Cigaretter är också billigast i hela EU, och tobaksintäkterna utgör över 10 procent av Bulgariens statsbudget.
”Det här förbudet kommer få förödande konsekvenser för folkhälsan i Bulgarien. Det är helt galet att i ett land där rökning dödar tusentals varje år, välja att ta bort ett bevisat skademinimerande verktyg,” fortsatte Landl.
Strider mot EU-regler
Ganska snart efter den parlamentariska omröstningen med efterföljande kritik så insåg dock de bulgariska politikerna att en bannlysning av vejp skulle strida mot EU:s regelverk. Då e-cigaretter är en laglig och reglerad produkt inom EU:s tobaksproduktdirektiv (TPD) från 2014, så kräver ett sådant förbud godkännande från Europeiska kommissionen via det så kallade TRIS-förfarandet.
TRIS-processen innebär i sin tur minst tre månaders väntetid där andra medlemsländer och EU-kommissionen kan lämna synpunkter. Dessutom kan ett totalförbud stoppas helt, eftersom det riskerar att strida mot principerna för fri rörlighet av lagliga varor inom EU:s inre marknad.
Går på engångsvejps
Enligt bulgariska bTV News har lagstiftarna därför på kort tid backat från det ursprungliga totalförbudet. Istället diskuteras nu ett mer avgränsat förbud mot engångsvejp eller eventuellt smaksatta produkter – åtgärder som EU tidigare godkänt i andra medlemsländer.
”Vårt huvudsakliga mål är att effektivt få bort vejpningen i landet. Samtidigt inser vi att om vi gör det på det sätt vi tänkt, kommer det ta flera år på grund av TRIS-processen. Då förändrar vi ingenting de närmaste två-tre åren” kommenterade Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, Kostadin Angelov i bTV News.
Ett mer avgränsat förbud – som riktar sig mot engångsprodukter eller smaker – kan godkännas betydligt snabbare, kring tre månader.