Studie: Inga bevis för att vejpning leder till rökning bland unga ”Kan vara tvärtom”

Ett internationellt team bestående av hälsoforskare från olika universitet och institutioner kom nyligen till slutsatsen att det finns ”mycket låg säkerhet” för den vanligt förekommande uppfattningen att vejpning skulle vara en så kallad inkörsport till cigarettrökning bland unga.
“Evidens från vår studie antyder däremot möjligen motsatsen” säger professorn och huvudförfattaren Jamie Hartmann-Boyce.

”En av de stora farhågorna från delar av folkhälsosamhället angående vejpning, är att det kan få fler unga att börja röka,”

Det säger Jamie Hartmann-Boyce, biträdande professor i hälso- och sjukvårdspolitik vid University of Massachusetts Amherst, och huvudförfattare till artikeln som nyligen publicerades i tidskriften ”Addiction”, till tidningen Medicalxpress.

”Viss – men inte all – evidens från vår studie antyder möjligen motsatsen – att vejpning kan bidra till minskad ungdomsrökning, särskilt i USA,” tillägger Hartmann-Boyce.

Data från 123 studier 

Studien med det nätta lilla namnet ”Association between electronic cigarette use and subsequent smoking among young people: a systematic review and meta-analysis” genomfördes av forskare från flera institutioner. Förutom Hartmann-Boyce ingick medförfattarna Monserrat Conde och Rachna Begh, verksamma vid University of Oxford i Storbritannien. Studien omfattade data från 123 studier med cirka 4 miljoner deltagare under 29 år från USA, Kanada och Västeuropa.

Resultaten kan tolkas på olika sätt, menar forskarna, och understryker att frågan är mycket komplex och kontroversiell. På individnivå observerades nämligen att unga som vejpade hade en högre sannolikhet att börja röka jämfört med de som inte använde e-cigaretter alls. Det är dock oklart om detta beror på en orsak-verkan-relation, så kallas kausalitet, eller om andra faktorer spelar in. 

Rökning minskade i takt med att vejp ökade 

Samtidigt indikerar viss data att, i takt med att användningen av vejp ökade bland unga, så minskade rökfrekvensen. Om scenariot var tvärtom visade det motsvarande resultat; när e-cigaretter blev mindre tillgängliga så ökade rökningen bland de unga. 

Men vissa enskilda resultat i studien pekade även på det motsatta. Därav försiktigheten i  Hartmann-Boyces uttalande, att det ”antyder möjligen motsatsen”. 

“Studiernas utformning och etiska överväganden gör det svårt att dra definitiva slutsatser” menar forskarna. 

De understryker därför behovet av mer robust forskning för att förstå de komplexa relationerna mellan e-cigarettanvändning och traditionell rökning bland unga.

Källor i den här artikeln:
Electronic cigarettes and subsequent cigarette smoking in young people: A systematic review

Study fails to show that youth vaping causes future smoking

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *