Nya rön: Förbud mot smaker i e-cigaretter ledde till mer cigarettrökning bland unga

En ny studie publicerad i JAMA Health Forum visar att försäljningsrestriktioner på smaksatta e-cigaretter kan leda till en oönskad bieffekt: ökat bruk av traditionella cigaretter bland unga vuxna.

Flera länder har infört begränsningar på smaksatta elektroniska cigaretter, eller e-cigaretter, i ett försök att minska ungas nikotinanvändning. Men en ny studie från JAMA Health Forum visar att dessa regleringar kan ha en oväntad och motsatt effekt. Istället för att minska tobaksanvändningen verkar vissa unga vuxna vända sig till vanliga cigaretter när smaksatta e-cigaretter inte längre finns tillgängliga.

Rökningen ökade vid smakförbud

Forskningen, som bygger på data från flera amerikanska delstater, visar att försäljningsrestriktioner på smaksatta e-cigaretter var associerade med en minskning av e-cigarettbruk bland unga vuxna, 18-29 år. (3,6 procent). Samtidigt noterade forskarna en tydlig ökning av cigarettrökningen i samma grupp (2.2 procent). Forskarna menar att detta kan bero på att unga vuxna, som annars hade valt e-cigaretter, istället väljer traditionella cigaretter när de smaksatta e-cigaretterna inte finns tillgängliga.

”Våra resultat tyder på att regleringar av smaksatta e-cigaretter bör kombineras med bredare strategier för att minska all tobaksanvändning, så att vi inte oavsiktligt förstärker incitamenten för cigarettrökning,” säger forskarna bakom studien.

Debatt om reglering

Resultaten från studien har väckt debatt om hur man bäst reglerar nikotinprodukter för att skydda folkhälsan. Anhängare av förbuden menar att smaksatta e-cigaretter lockar unga till nikotinberoende och att reglering därför är nödvändig. Kritiker pekar dock på att ett förbud riskerar att driva unga till mer skadliga alternativ, som vanliga cigaretter.

Olika syn i olika länder

Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare varnat för att smaksatta e-cigaretter kan göra nikotinanvändning mer attraktiv för unga, men samtidigt har experter påpekat att e-cigaretter generellt anses vara ett mindre skadligt alternativ till traditionell rökning. Svenska riksdagen röstade 2022 nej till ett förslag att förbjuda smaker i e-vätska och e-cigaretter.

I Danmark har regeringen infört ett förbud mot smaksatta e-vätskor, med undantag för tobak och mentol, som trädde i kraft i april 2022. Syftet med förbudet är att skydda unga från potentiellt skadliga produkter.

I Storbritannien har folkhälsomyndigheten, Office for Health Improvement and Disparities, tidigare framhållit att e-cigaretter är mindre skadliga än traditionella cigaretter och kan vara ett hjälpmedel för rökavvänjning. De har dock betonat vikten av att förhindra att unga och icke-rökare börjar använda e-cigaretter.

Tydliga substitut för unga

Enligt forskarna bakom studien bekräftar resultaten ett växande forskningsunderlag som visar att e-cigaretter och cigaretter fungerar som ekonomiska substitut för unga. 

”Detta innebär att policyer som gör e-cigaretter dyrare (genom skatter) eller mindre attraktiva (genom smakrestriktioner) sannolikt kommer att öka användningen av farligare, brännbara cigaretter i denna åldersgrupp. Resultaten understryker behovet av att se unga vuxna som en högprioriterad grupp vid utformning av tobaks- och nikotinpolicyer.” skriver forskarna.

De understryker samtidigt vikten av att noggrant överväga konsekvenserna av förbud mot smaksatta e-cigaretter. 

“Om syftet är att minska all nikotinanvändning kan det krävas mer omfattande strategier som inkluderar både prevention och tillgång till mindre skadliga alternativ.” skriver forskarna.

Källor i den här artikeln:

Flavored E-Cigarette Sales Restrictions and Young Adult Tobacco Use

Folkhälsomyndigheten om e-cigaretter och e-vätska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *