Företag som säljer nikotin online ska se till att ingen som är under arton år får köpa eller hämta ut produkterna. Men hur detta ska gå till säger lagen ingenting om och det är upp till enskilda kommuner och tjänstemän att tolka föreskrifterna. Det har lett till vissa kommuner inte godkänner någon försäljning överhuvudtaget, medan accepterar den branschstandard som etablerat sig. Nu får hanteringen kritik i en statlig utredning. Men samtidigt som större företag strider mot kommunerna i domstol, tvingas andra att helt sluta sälja via webben.
För andra gången på bara ett halvår förbjuder Göteborgs kommun butiken Arcane vape att sälja nikotinprodukter via sin hemsida. Anledningen: kommunen menar att företaget kan inte garantera att den som hämtar ut produkten är över 18 år.
“Det är helt galet. Vi har trestegsverifirering. Först via BankID i kassan. Därefter får jag tillgång till personnummer via integration och kontrollerar ytterligare uppgifterna personligen. Och sedan skickar vi endast med PostNords tobakstillägg, där ålderskontroll via fotolegitimation krävs hos ombudet.” säger Fredric Corneliusson, som driver Arcane Vape.
Vanligt sätt att verifiera ålder
Den här typen av åldersverifiering används av flera olika företag som Vejpkollen varit i kontakt med. Men enligt Göteborgs kommun räcker det inte. Huvudargumentet är att Arcane Vapes inte personligen kan ansvara för att ombudet gör rätt i det sista ledet, vid utlämningen. Enligt Göteborgs kommun är nämligen straffsatsen för att sälja nikotinprodukter till en minderårig så pass hög att det måste vara glasklart vem som är ansvarig för försäljningen.
Det är nu andra gången som Göteborgs kommun stoppar försäljningen för Arcane Vape, som även har en fysisk butik i centrala Göteborg. Och ägaren Fredric Corneliusson har i princip gett upp.
“Det känns som om det inte är någon idé att överklaga. Vi gjorde det första gången och förklarade hur åldersverifieringen går till. Men det föll för döva öron och handläggaren fick rätt. Med detta säger i princip Göteborgs stads miljöförvaltning att den inte på något rimligt vis tillåter en att sälja e-cigaretter eller påfyllningsbehållare via nätet.” säger Fredric Corneliusson.
Snusförsäljare tar strid i domstol
Tidigare i år råkade kunderna vid det Stockholmsbaserade företaget Snusbolaget ut för en liknande situation. Tjänstemännen på kommunen beslutade att stoppa snusförsäljningen via nätet då detta skulle strida mot reglerna som styr ansvaret för åldersverifieringen. I det fallet handlade det om leveranser som går direkt till dörren, en tjänst som många som bor på landsbygden utnyttjar.
“Vi har överklagat detta, men i väntan på beslut så kommer all försäljning direkt till dörren via Early Bird att stoppas från Snusbolaget. I nuläget går det bara att leverera till Instabox. Det är givetvis väldigt synd för de som inte bor i storstäder och kanske måste åka flera mil för att hämta ut sina leveranser.” säger Markus Lindblad, kommunikationchef och legalansvarig på Snusbolaget/Haypp.
“Systemet fungerar inte idag”
Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter om åldersverifiering ska den som säljer eller lämnar ut nikotinprodukter som ska försäkra sig om att åldern är uppnådd. Men det är den som är ansvarig för verksamheten som ska se till att det finns rutiner som säkerställer att ålderskravet upprätthålls.
Hur detta ska gå till i praktiken är sedan upp till försäljaren att reda upp och sedan för den ansvariga tillsynspersonen på respektive miljöförvaltning att godkänna eller inte.
“Och det här fungerar inte idag. I vissa kommuner hårdtolkar tjänstemännen lagen efter eget bevåg, inte sällan utifrån egna värderingar. Det leder till att en variant för åldersverifiering är ok i en kommun men inte i en annan. Om alla kommuners olika tolkningar skulle gälla överallt så blir det inte möjligt att sälja några nikotinprodukter online överhuvudtaget i Sverige. Och det ska det vara enligt de lagar vi har. Vi behöver betydligt tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten här.” säger Markus Lindblad.
Får kritik i utredning
Även utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” tar upp problematiken. Utredaren uppmanar till en starkare central styrning av både alkohol- och tobakstillsynen.
“För att tillförsäkra en likabehandling av näringsidkarna som är oberoende av lokalisering samt en effektiv tillståndsprövning och tillsyn behövs enligt utredningen en tydligare och starkare statlig styrning.” heter det i utredningen.
Handläggare kräver utbildning
Även Kommunala alkohol- och tobakshandläggares förening (KAF-T) har i skrivelser till regeringen framfört att det finns ett stort behov hos kommunerna av vägledning och konkreta råd för tolkningen av lagstiftningen. Enligt utredaren bör Folkhälsomyndigheten ges i uppdrag att ordna med en ordentlig utbildning för alla alkohol- och tobakshandläggare ute i kommunerna.
“Sådana lärarledda utbildningar kan förväntas bidra till en mer enhetlig tillämpning av lagstiftningen framför allt vid tillståndsprövningen men även vid tillsynen” skriver utredaren.
”Myndigheterna ska anpassa sig”
I dagsläget ligger utredningen på regeringens bord, sedan remissinstanserna sagt sitt. Det finns idag inga konkreta förslag på hur tillsynen ska förbättras och harmoniseras över landet.
“Men det kommer förhoppningsvis inom kort. Regeringen vill ändra målet för tobakspolitiken till att främja skademinimering för rökare. Då ska även myndigheterna se till att det blir så, utan att sätta käppar i hjulet för företag som med lagligt stöd säljer mindre skadliga nikotinprodukter via nätet.” säger Markus Lindblad från Haypp/Snusbolaget.