Nederländska vejpare trotsar smakförbudet – eller börjar röka igen

Det holländska smakförbudet på e-cigaretter driver vuxna vejpare att köpa sina produkter utomlands – och bidrar samtidigt till större återgång till rökning. Det menar konsumentorganisationen Acvoda Foundation som gjort en undersökning bland 900 medlemmar.

Konsumentorganisationen Acvoda menar att smakförbudet på e-cigaretter i Nederländerna har haft motsatt effekt än den myndigheterna hoppades på. Enligt organisationens undersökning, bestående av 907 svarande på en enkät, kringgår en överväldigande majoritet av de vuxna användarna förbudet genom att helt enkelt köpa sina smaksatta vejper utomlands eller online, från länder där reglerna inte är lika hårda. Enligt ACVODA är detta ett tydligt tecken på att förbudet är kontraproduktivt och snarare skadar än hjälper dem som vill använda e-cigaretter som ett mindre skadligt alternativ till rökning.

Smakförbudet tvingar konsumenter att köpa utomlands

Enligt undersökningen, som omfattade vuxna e-cigarettanvändare med en genomsnittsålder på 52 år, köper 80 procent av vejparna i landet fortfarande sina föredragna produkter, trots förbudet. 50 procent reser utomlands för att handla, medan 30 procent fortsätter att beställa via internet och sociala medier. Både nätförsäljning och smaksatta e-cigaretter är förbjudna i Nederländerna.

Endast en liten andel av användarna, 2 procent, har övergått till den lagligt tillåtna tobakssmaken, som är den enda tillåtna smaken i landet. Istället har nästan 10 procent av de tillfrågade gått tillbaka till att röka vanliga cigaretter. För de personerna har förbudet inneburit att de inte längre har ett tilltalande alternativ till rökning, menar Acvoda. 

”För mig var det smakerna som gjorde att jag kunde sluta röka. Utan dem har jag inget annat val än att gå tillbaka till cigaretterna”, förklarar en av enkätdeltagare som återgått till rökning.

Regeringens missriktade åtgärder

Det holländska folkhälsoinstitutet (RIVM) och konsumentorganisationer varnade redan innan förbudet trädde i kraft för de potentiella negativa konsekvenserna av ett smakförbud. Trots dessa varningar genomförde regeringen ändå restriktionerna, med motiveringen att det skulle skydda unga från att börja använda e-cigaretter. Förbudet innebär att endast 16 ingredienser får användas i tillverkningen av e-cigaretter i Nederländerna, vilket ytterligare har minskat tillgången till de produkter som många vuxna vejpare föredrar.

Vejpshopparna försvinner

Specialbutiker som säljer e-cigaretter har försvunnit nästan helt från Holland, och med dem enkelt tillgänglig information för både befintliga och potentiella konsumenter. Många vuxna användare känner sig nu utan alternativ, menar Acvoda, då de inte längre kan få tillgång till de produkter de föredrar på den lagliga marknaden.

I presentationen av undersökningen slår konsumentorganisationen även fast att en av de stora anledningarna till att vuxna vejpare föredrar smaksatta e-cigaretter är att smakerna hjälper dem att hålla sig borta från vanliga cigaretter.
”När smakerna försvann kände jag genast ett sug efter att börja röka igen”, skriver en av enkärdeltagarna. ”Tobakssmaken är farlig för mig – den påminner för mycket om cigaretter” fortsätter hen. 

Få vill sluta med e-cigaretter

Undersökningen visar att viljan att sluta med e-cigaretter är låg bland vuxna användare. Endast 2,5 procent av de tillfrågade uppgav att de har planer på att sluta inom det närmaste året, medan hela 46 procent uppger att de inte har några planer på att sluta alls. Många anser att e-cigaretter är ett beprövat och effektivt verktyg för att sluta röka och känner att regeringens åtgärder gör det onödigt svårt att använda sig av ett mindre skadligt alternativ till cigaretter.

”Jag slutade röka för att jag kunde använda e-cigaretter, och nu vill de ta bort det alternativet från mig”, skriver ytterligare en vejpare. 

”Regeringen gör det omöjligt att köpa en laglig och säker produkt som hjälper mig att hålla mig borta från cigaretter”, skriver en annan. 

”Varit en livräddare”

Det finns också en frustration bland många holländska vejpare över hur felaktigt de upplever att e-cigaretter rapporteras om i media. Många anser att den fokuserar för mycket på riskerna och för lite på de potentiella hälsofördelarna för tidigare rökare. 

”Vi har informerat oss själva om riskerna och fördelarna, och för oss har e-cigaretter varit en livräddare”, säger en av de tillfrågade. 

”Efter år av rökning har jag äntligen fått tillbaka mitt liv tack vare e-cigaretter. Nu vill regeringen ta det ifrån mig.”

Vill att smakförbudet omprövas

Acvodas menar att deras undersökning tydligt visar att smakförbudet inte fungerar som avsett. Istället för att minska användningen av e-cigaretter har det drivit vuxna konsumenter till olaglig handel eller tillbaka till cigaretter.

”Förbudet har missat sitt mål och straffar istället vuxna som försöker göra ett hälsosammare val”, skriver en talespersonen för Acvoda på deras hemsida. 

”Regeringen måste ompröva sin policy och hitta en lösning som faktiskt hjälper människor att sluta röka, snarare än att driva dem tillbaka till cigaretter.”

Källor till den här artikeln:
Enquête onder Nederlandse dampers over de gevolgen van het online verkoop- en smaakverbod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *