Inför en gemensam gräns för nikotinpåsar i de nordiska länderna. Det föreslår den finska socialdemokraten Kim Berg i ett brev till Nordiska rådet. I dagsläget har inga länder förutom Island lagstiftat om en övre gräns.
Den finska socialdemokraten Kim Berg (SDP) vill att de nordiska länderna gemensamt bestämmer en övre nikotingräns för nikotinpåsar. Anledningen är en oro för att olika reglerna de angränsande länderna sannolikt leder till smuggling.
“Med en gemensam nikotingräns kan man minimera riskerna för smuggling och situationer där människor reser över gränser för att köpa starkare vitt snus. Det är också enklare och tydligare för både konsumenter och tillverkare av vitt snus att samma regler gäller i hela Norden åtminstone kring nikotinhalten.” skriver Kim Berg i en fråga till samarbetsorganet Nordiska rådet.
Populära produkter
Nikotinpåsar är populära i hela skandinavien. Samtidigt har länderna hanterat regleringen väldigt olika och det är först på senare år som vissa länder har börjat reglera det så kallade vita snuset över huvud taget. Lagstiftningen ser samtidigt ganska olika ut i de olika länderna, något som lett till en omfattande gränshandel, smuggling och försäljning på en svart marknad.
Norge – en påse med tobak
I Norge är produkterna i teorin förbjudna via en lag som förbjuder alla “nya” nikotinprodukter som kommit ut på marknaden sedan 1994. Lagen är på väg att ändras men i skrivande stund är alla nikotinprodukter förutom cigaretter och traditionellt snus förbjudna att sälja. I praktiken finns dock nikotinpåsarna på marknaden ändå. Detta genom att en liten mängd tobak tillsätts och därigenom klassas påsen som snus, en tobaksprodukt som var tillåten före 1994. Norge reglerar idag inte nikotinhalten – men diskuterar att begränsa näthandeln.
Island reglerar nikotinhalten
Island reglerar nikotinpåsar via ett registreringssystem som liknar regelverket för e-cigaretter inom EU. Nikotinpåsar får ha en nikotinhalt på max 20 mg/gram.
Ingen reglering i Danmark
I Danmark är nikotinpåsar tillåtna utan någon reglering, liknanderesten av EU. Danmarks regering kommer dock sannolikt att föreslå en nikotingräns på 9mg/gram.
Sverige reglerar försäljningen
I Sverige, det land som producerar och exporterar flest nikotinpåsar till grannländerna, regleras nikotinpåsar sedan 2022. Svensk lagstiftning förbjuder ingen begränsning av smakerna, men begränsar möjligheterna att marknadsföra produkterna samt försäljning till personer under 18 år. En revidering av reglerna är dock på gång och en statlig utredning föreslår i dagsläget en begränsning av högsta nikotinhalten till 12 mg/gram.
Från apoteken till vanliga butiker
I Finland har nikotinpåsar tills för bara två år sedan sedan varit klassade som läkemedel och inte fått säljas utan recept via ett apotek. Sedan 2023 ska nikotinpåsar däremot regleras som tobaksprodukter och tillåtas till i vanliga butiker, men endast med så kallade “vuxensmaker” som tobak och mint. Den nuvarande Finska regeringen har föreslagit en maxgräns på 16,5 mg/gram, men Finska hälsoutskottet vill sänka denna till 12 mg/gram.
Vill lilgga före EU
Nikotinpåsar är en av flera produkter som kommer att ingå i den kommande revideringen av EU:s tobaksdirektiv, TPD. Men arbetet med ramverket dröjer och enligt Kim Berg bör de närliggande länderna ligga steget före.
”Jag ser en stor nytta med att vi i Norden kommer överens om en gemensam maxhalt för nikotin i vitt snus. Det skulle inte bara bidra till bättre folkhälsa, utan också göra det enklare för både konsumenter och tillverkare att navigera i regelverken”, säger Kim Berg i ett pressmeddelande via SDP, socialdemokraterna i Finland.
Enligt Kim Berg skulle en gemensam nikotingräns sannolikt minska risken för smuggling och begränsa den svarta marknaden i de länder som har den hårdaste lagstiftningen. I dagsläget växer den svarta marknaden för exempelvis e-cigaretter i de länder som infört hårda förbud mot produkternas utforming och begränsat smaksättningarna. Det gäller inte minst i Finland, något som polis och tullmyndigheter samt flera medier som bevakar frågan uppmärksammat under åren.