Flera av de ledande kinesiska vejpföretagen forskar nu kring kemikalier som substitut för nikotin, så kallade nikotinaloger. Syftet är att eventuellt använda dem i e-cigaretter i framtiden.
“Vi måste behandla detta som medicinska produkter och förstå hälsoeffekterna innan vi kommersialiserar dem” säger Eve Wang, vd för Smoore International, företaget bakom e-cigarettmärket Vaporesso.
Kina är mer än världsledande i vejpbranschen. De ÄR på sätt och vis vejpbranschen. I Shenzhen, en mångmiljonstad i södra Kina, produceras till exempel 80 procent av hela världens e-cigaretter. De tre storspelarna Hangsen International, Zinwi Biotech och Smoore International forskar nu på olika kemikalier som substitut för både naturligt och syntetiskt nikotin. Det uppger sidan Republicworld.
Ett av de ämnena är 6-metyl nikotin som Vejpkollen nyligen skrivit om. Det är en syntetisk substans med liknande kemisk struktur som naturligt nikotin. Men det är också en substans som varnats för då ämnet kan vara än mer potent och beroendeframkallande än traditionellt nikotin.
Amerikanska myndigheter varnar för nikotinanaloger
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har uttryckt särskild oro över nya syntetiska nikotinalternativ som 6-metyl nikotin. Enligt FDA kan sådana kemikalier vara mer beroendeframkallande än naturligt nikotin och de har tidigare använts i vissa e-cigaretter för att undvika regleringar.
Forskningsinsatser i Kina
Men forskning kring de syntetiska nikotinalternativ fortsätter alltså i Kina. Hangsen International undersöker ett tiotal nikotinaloger, inklusive 6-metyl nikotin, medan Zinwi Biotech utför liknande studier på över tio analoger. Båda företagen har betonat att säkerheten står i fokus innan några produkter släpps på marknaden. Enligt Eve Wang, verkställande direktör på Smoore International, som står bakom varumärket Vaporesso, kommer företaget inte att kommersialisera några sådana kemikalier förrän tillräcklig forskning har genomförts, skriver tidningsbyrån Reuters.
”Vi måste behandla detta som medicinska produkter och förstå hälsoeffekterna innan vi kommersialiserar dem”, sa Eve Wang i en intervju med Reuters.
Begränsad insikt om hälsoeffekter
Den nuvarande forskningen om syntetiskt nikotin är begränsad och resultaten varierar. Vissa forskare exempelvis vid Virginia Commonwealth University har påpekat att ämnen som 6-metyl nikotin kan vara mer potenta än vanligt nikotin, men att det krävs mer omfattande studier för att fastställa deras långsiktiga påverkan på människors hälsa.
Syntetiskt nikotin har blivit alltmer vanligt på marknaden, särskilt i USA där produkter innehållande ämnet under varumärket ”Metatine” har dykt upp. Trots den ökade användningen finns det fortfarande osäkerhet kring hur dessa ämnen påverkar användarnas hälsa på lång sikt.