Finland reglerar nikotinpåsar – förbud mot smaker och nätförsäljning

Ett omfattande smakförbud, begränsning av nikotinhalten och förbud mot all onlineförsäljning. Det beslutade nyligen den Finska riksdagen när nikotinpåsar för första gången blir reglerade utanför läkemedelslagstiftningen. Det senaste året har produkterna fått säljas utan några begränsningar.
“Nu kommer vi återigen att se en enorm svart marknad etablera sig” säger Carissa Düring, ambassadör för användarföreningen Conciderate Pouchers.

Finska riksdagen har nu fattat beslut kring hur nikotinpåsar ska regleras i landet. Som Vejpkollen tidigare rapporterat kommer produkterna endast att få smaksättas med smaktillsatserna mint, te, ingefära, rosmarin och trä. Nikotinkoncentrationen begränsas dessutom till 16,5 mg per gram och påsarna måste väga mellan 0,5 och 1 gram. Samtidigt föbjuds all onlineförsäljning inklusive privatimport via varutransporter.

Från förbud till reglering

Nikotinpåsar har det senaste året fått säljas fritt i Finland. Tidigare reglerades påsarna som läkemedelsprodukter och fick endast säljas på apoteken med väldigt låg nikotinstyrka. Gränshandeln med Sverige och en omfattande smuggling pågick dock parallellt med den inte särskilt populära apotekförsäljningen. I samband med att förra regeringen ville förbjuda nikotinpåsar helt och hållet, avreglerades dock produkterna i väntan på en snabb ny lagstiftning. Detta möjliggjorde för alla butiker att sälja dem, helt oreglerat, i väntan på ett kommande förbud. Nu drog den kommande lagstiftningen ut på tiden och efter valet 2023 visade det sig att den nya regeringen inte alls ämnade förbjuda försäljningen. Istället vill man reglera produkterna, på samma sätt som man reglerar andra nikotinprodukter som e-cigaretter och cigaretter.

Varnar för svarthandel mellan länderna

Samtidigt som Finland nu reglerar de tidigare läkemedelsklassade produkterna kommer varningar om en fortsatt svarthandel från den Socialdemokratiska oppositionen. Riksdagsledamoten Kim Berg uppmanade nyligen regeringarna i Nordiska rådet att hitta en gemensam politik för det vita snuset.

“En gemensam övre gräns i Norden skulle minska risken för smuggling och gränshandel, där konsumenter reser över landsgränsen för att eventuellt köpa produkter med högre nikotinhalt” skriver Kim Berg i ett pressmeddelande.

Anpassningsbara regler för nikotinstyrka

Regeringen är inne på en liknande lösning. Den finska regleringen kan komma att ändras i ett läge där angränsande länder inför hårdare lagstiftning.

”I synnerhet om det i de andra nordiska länderna föreskrivs lägre gränsvärden för nikotinhalten än i Finland eller strängare begränsningar av smakämnen eller tillsatser bör regleringen göras enhetlig till denna del” skriver regeringen.

Färre tullbeslag utan reglering

Nikotinpåsar, liksom traditionellt snus, är populära i Finland. Privatimporten av snus köpt vid Svensk/Finska gränsen är omfattande, då tobakssnus är förbjudet i Finland men inte i Sverige. Detsamma har gällt för nikotinpåsar. Fram till förra året, då även nikotikotinpåsar var förbjudna att sälja i vanliga butiker, var importen och smugglingen av dessa betydligt större än i dagsläget. Enligt finska tullen minskade beslagen av snus och nikotinportioner med 80 procent förra året, sedan nikotinpåsar blivit tillgängliga i butikerna.

”Smakförbud är ett stort misstag”

Trots att försäljning av nikotinpåsar nu blir helt tillåten i Finland, väcker lagstiftningen oro bland användare. Carissa Düring är ansvarig för den konsumentdrivna föreningen Considerate Pouchers, som arbetar för att öka kunskapen om rökfritt nikotinbruk. Och att begränsa smakerna till en bråkdel av de som finns egentligen finns tillgängliga är ett stort misstag, menar hon

“Det finns två stora konsekvenser av denna typen av lagstiftning. Vi vet att smaker spelar en stor roll i varför människor tar steget mot en bättre hälsa och byter ut cigarettena mot nikotinpåsar. På grund av begränsningen i smaker så kommer en del människor inte att göra denna övergången, i värsta fall går vissa tillbaks till rökning säger Carissa Düring till Vejpkollen.

Efterfrågan på smaker

Enligt Carissa Düring kommer lagstiftningen snarast att gynna en redan omfattande svart marknad.

“Det finns ju fortfarande en alldeles uppenbar efterfrågan. Denna öppnar upp för svart marknad där andra smaker och styrkor går att få tag på ändå, speciellt i kombination med begränsningen i tillgänglighet av nikotinpåsar överlag. Smuggling av snus från Sverige till Finland har länge skett i stora volymer men gått ner markant sedan nikotinpåsar blev lagliga, så att smugglingen skulle öka framöver vore också troligt” säger hon.

Blir inte ett nikotinfritt Finland

Målet för den Finska nikotinpolitiken är att “göra Finland nikotinfritt år 2030”. Men det kommer sannolikt inte att lyckas, menar Carissa Düring.

“Denna typen av lagstiftning kommer inte göra att Finland blir nikotinfritt. Det enda man åstadkommer är att göra det svårare för människor att bli fria från det riktiga, livshotande problemet – rökningen.” säger Carissa Düring till Vejpkollen.

Förbjuder även innehav

I samma veva som nikotinpåsar blir reglerade, kommer även innehav av olika nikotinprodukter att förbjudas för personer under 18 år. Det innebär i praktiken att lärare liksom polisen kan beslagta och förverka e-cigaretter, snusdosor eller cigaretter som påträffas på en minderårig. Lagen fungerar därmed som för andra droger, men utan straffsats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *