EU kommissionen kommer sannolikt inom en snar framtid att rekommendera att samtliga EU länder förbjuder rökning på uteserveringar, busshållplatser och utanför entréer. Enligt uppgifter till tidningen EuroNews ska förbuden även omfatta rökfria nikotinprodukter som e-cigaretter och heat-not-burn (uppvärmd tobak) samt vejpprodukter utan nikotin.
Uppgifterna om det utökade rökförbudet kommer via läckta dokument till tidningen EuroNews. Enligt tidningen bygger det kommande förslaget på uppfattningen att EU-ländernas implementering av tidigare rökförbud inte sträcker sig tillräckligt långt.
“Reglerna för rökfria miljöer varierar väldigt mycket, och när det gäller utomhusmiljöer är täckningen väldigt låg” skriver kommissionen i sitt förslag, enligt EuroNews.
”Vilseleder rökare”
De läckta uppgifterna oroar debattören och vejpaktivisten Michael Landl, vd för organisationen World Vapers Alliance.
”Kommissionen begår ett stort misstag när att blandar samman vejpning med rökning. Detta skickar ett otydligt budskap till miljontals rökare som använder e-cigaretter för att hålla sig rökfria. Att jämställa vejpning med rökning är detsamma som att vilseleda miljoner att tro att vejpning är lika skadligt, när det i verkligheten är 95 procent mindre skadligt.” skriver Michael Landl i tidningen Brussels Report.
Redan förbjudet i Sverige
Det kommande förslaget kommer dock inte att påverka Sverige, Det nuvarande rökförbudet, som gäller från 2019, omfattar redan uteserveringar, busshållplatser och butiksentréer. Samma rökförbud gäller även användning av e-cigaretter. Inför beslutet i riksdagen menade Socialdemokraterna att syftet med att även inkludera e-cigaretter i förbudet var att “avnormalisera” rökning. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen fick stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet.
Marginella risker med passiv vejpning
Enligt en nyligen publicerad studie om risker med passiv rökning jämfört med vejpning innebär ångan från e-cigaretter betydligt mindre risker, både vad gäller exponering för nikotin och andra potentiellt skadliga ämnen.