Alternativ till nikotin i USA oroar myndigheter – och tobaksbolagen

Ett antal nya kemikalier som ibland används som alternativ i e-cigaretter, såsom 6-metylnikotin eller ”Metatine”, kan vara både mer potenta och beroendeframkallande än traditionellt nikotin.
Det menar i alla fall den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.
Men i skuggan av hårdnande lagstiftning för nikotin börjar “Metatine” nu ta plats på marknaden i USA.

FDA, Amerikanska motsvarigheten till livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, varnar nu för olika typer av syntetiska alternativ till nikotin som kommer ut på marknaden. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Nikotinanaloger är framställda i ett laboratorium har egenskaper som liknar nikotin, men med den stora skillnaden är att de inte är reglerade under USA:s tobaks- och e-cigarettlagstiftning. Det har skapat en oro för potentiella hälsorisker och bristande tillsyn. Både tobaksbolag och myndigheter varnar nu för att substanserna används i stor utsträckning, just för att kringgå rådande lagar. Något som i sin tur utmanar den reglerade marknaden.

Uppmanade av tobaksindustrin

Trots att ingen reglering finns i dag, så tittar myndigheten nu på effekterna av nikotinanaloger. En bakgrund till det är att Altria, tillverkare av Marlboro-cigaretter men även e-cigarettmärket Njoy, i ett brev till FDA lyfte fram 6-metylnikotin som ett ämne att särskilt övervaka. De uppmanade myndigheten att utreda de potentiella hälsoriskerna och se över vilka befogenheter de har för att reglera dessa kemikalier. Altria äger idag en majoritet av de få e-cigarettmärken (tre totalt) som har fått officiellt tillstånd att säljas i USA.

Oroas för mer beroende

FDA har ännu inte officiellt kommenterat sitt svar till Altria, men i ett uttalande till Reuters framhöll myndigheten att tidig forskning tyder på att syntetiska nikotinanaloger kan vara antingen mer eller mindre potenta än vanligt nikotin. Myndigheten är särskilt oroad över hur sådana ämnen kan påverka ungdomar, eftersom nikotin redan är känt för att vara starkt beroendeframkallande och enligt myndigheten kan påverka hjärnans utveckling under tonåren.

Alternativen och miljön

Den andra sidan av myntet som lyfts fram av förespråkare av syntetiskt nikotin handlar om miljön. Tobaksodling har starka negativa effekter på miljön och medför stora utsläpp. Enligt forskning från Imperial Collage London i Storbritannien, medför tobaksindustrin årligen utsläpp på 84 miljoner ton koldioxid (CO2). Av dessa 84 miljoner ton utgör 20,9 miljoner ton själva odlingen och ytterligare 44,6 miljoner ton CO2 i den efterföljande torknings- och härdningsprocessen.

Syntetiskt nikotin en karusell

Karusellen kring traditionellt nikotin och syntetiskt nikotin i USA har pågått i flera år och kulminerade egentligen 2022. FDA hade då börjat utnyttja sina befogenheter att reglera tobaksfria nikotinprodukter som “tobaksprodukter” utifrån logiken att nikotinet trots allt hade sitt ursprung i tobaksplantan. Vissa e-juicetillverkare bytte då ut nikotinet i e-vätskan till syntetiskt nikotin, tillverkat i ett labb och utan koppling till tobak. Detta ledde i sin tur till att FDA inom kort fick klartecken att utöka befogenheterna till att omfatta även syntetiskt nikotin, även om det rent tekniskt inte kom från tobaksplantan. I dagsläget spelar det därför ingen roll om nikotinet är syntetiskt eller inte. 

Ingår inte i lagstiftningen

Nikotinanaloger ingår dock inte i denna definition av nikotin, då det rör sig om en helt annan kemikalie. Produkter som innehåller 6-metylnikotin benämner ofta ingrediensen som ”Metatine”. Det är ett varumärkesskyddat namn för samma kemikalie patenterat av ett kinesiskt e-cigarettföretag, enligt en studie pulicerad i National Library of Medicine. 

Begränsad forskning och potentiella hälsorisker

FDA:s farhågor till trots så är forskningen kring nikotinanaloger fortfarande begränsad. Flera akademiska forskare har påpekat att de studier som hittills har genomförts inte ger tillräckliga svar om de långsiktiga hälsoeffekterna eller hur beroendeframkallande ämnet verkligen är, skriver Reuters. Vissa studier, som en utförd av professor Imad Damaj vid Virginia Commonwealth University, klargör att 6-metyl nikotin kan vara mer potent än vanligt nikotin, men uppger att fler, omfattande tester krävs för att fastställa dess påverkan på människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *