Det tobakspolitiska målet ska ändras. I framtiden ska olika nikotinprodukter regleras utifrån sin riskprofil och inte som tidigare likadant, oavsett det handlar om cigaretter, snus eller e-cigaretter. Det meddelade regeringen i samband med budgetpropositionen för 2025.
“Det här är en viktig kursändring och ett tecken på att regeringen lyssnat på oss som använder rökfritt nikotin för att hålla oss rökfria.” säger Karl-Åke Johansson, talesperson för användarföreningen Svenska Vejpare.
Målet för svensk tobakspolitik ska inte längre uteslutande handla om att få färre svenskar att använda nikotin. Det ska istället handla om att minska skadorna av nikotinbruket, bland annat genom att åtgärder och insatser ska ta hänsyn till skillnader på rökfritt bruk och cigarettrökning. Det stod klart sedan regeringen presenterat budgetpropositionen för 2025.
“Genom det nya övergripande målet för tobaks- och nikotinprodukter betonas regeringens bedömning att målet för tobakspolitiken ska ta hänsyn till de varierande skadeverkningar som olika tobaks- och nikotinprodukter kan orsaka. Samma övergripande målformulering ska därför gälla för såväl alkohol som tobak och nikotin.” skriver regeringen i sin proposition kring Hälsovård, sjukvård och social omsorg i vårens budgetproposition.
Kritik från anti-tobaksrörelsen
Propositionen möttes av både ris och ros av olika parter i debatten om tobak- och nikotinpolitiken. Talespersoner för den skattefinansierade tankesmedjan Tobaksfakta var kritiska och menade att regeringen ”gett efter” för tobaksbolagens önskan att skilja på olika nikotinprodukter när det gäller skaderisker.
“Det blev som industrin ville” sade Tobaksfaktas kanslichef Ann Post till tidningen Drugnews och konstaterade samtidigt att regeringen minskar anslagen till folkhälsomyndighetens ANDTS arbete.
Oroas för sänkta anslag
Anslagen till ANDTS-området minskar från 115 miljoner till 93 miljoner, men regeringen har ännu inte meddelat hur detta kommer att påverka Folkhälsomyndighetens verksamhet. Tobaksfakta får årligen närmare tre miljoner kronor av Folkhälsomyndigheten för att bedriva sitt arbete mot nikotinbruk. En något mindre summa går till stiftelsen Non Smoking Generation, en organisation som också uttryckte kritik mot förslaget.
“Vi är underfinansierade som det är. Denna förändring gynnar endast tobaksindustrin som kommer att kunna fortsätta marknadsföra och sälja snus samt nya nikotinprodukter som ”mindre skadliga” alternativ till cigaretter.” skriver NSG:s generalsekreterare Helen Stjerna via organisationens hemsida.
”Sverige blir ett föredöme”
Motsatt reaktion kommer från användare, men även återförsäljare, av rökfria nikotinprodukter. Sveriges största återförsäljare Snusbolaget (Haypp group) menade att den nya tobakspolitiska målet sätter ett gott exempel, även för omvärlden.
“Sverige och det svenska snuset har länge varit ett föredöme när det gäller rökavvänjning. Att man nu inför ett skademinimeringsmål som tar hänsyn till de stora gradskillnaderna mellan olika tobaks- och nikotinprodukter skadeverkningar är unikt. Förhoppningsvis får det ringar på vattnet och kan inspirera även andra EU-länder som fortfarande kämpar med konsekvenserna av en rökande befolkning.” skriver Snusbolaget via sin blogg Snusjournalen.
Vill se tydliga skatteskillnader
Karl-Åke Johansson, talesperson för föreningen Svenska Vejpare, menar att regeringens förslag passar bra in i den redan etablerade modellen för andra lagliga droger.
“Vi får en samsyn på det vi kallar rekreationella droger, oavsett det gäller alkohol eller nikotin, där harm reduction blir centralt. Nu bör man gå vidare och bygga en skatteskala som bygger på skadlighet och risker där cigaretterna är det absolut värsta och där rökfria produkter även offentligt klassas som betydligt mindre farliga.” säger han till Vejpkollen.
Rökfria produkter tar över
Karl-Åke Johansson menar att det nya målet för tobakspolitiken ligger i tiden. Rökfria produkter har tagit över över på marknaden, i takt med att rökningen minskar.
“Cigarettförsäljningen har snart så låg andel av nikotinmarknaden att det inte längre är lönsamt för företagen att distribuera, betala avgifter för eller offra dyrbar säljyta för i butikerna. Det blir istället mer attraktivt att satsa på snus och engångsecigg. Så ser en bra marknadslösning ut och det är så här cigaretterna slutligen försvinner från butikerna” säger Karl-Åke Johansson.
”En hälsomässig seger”
Och detta är något som kommer att märkas i framtiden, inte minst inom vården.
“Den stora skillnaden, förutom att vi får färre familjetragedier eftersom enskilda individer inte behöver dö av sitt nikotinbruk, är att även belastningen på sjukvården minskar. Rökningen kostar tid och resurser, något som varken snus eller e-cigaretter gör i samma utsträckning. Det blir en hälsomässig seger i slutändan.”
Verktyg för att stävja svarthandeln
Enligt Karl-Åke Johansson blir det, genom ett nytt synsätt på rökfria nikotinprodukter, även möjligt att på allvar lösa problemen med minderåriga som använder produkterna. I synnerhet när det gäller e-cigaretter.
“En nyckel blir att förenkla för de seriösa företag som säljer produkterna och på så sätt stävja den illegala handeln. Den svarta marknaden växer idag, och det beror främst på att aktörerna där kan konkurrera med ett väldigt brett och mer efterfrågat sortiment. Detta ska ämfört med ordningsamma vejpshoppar som följer alla krångliga regler och tvingas begränsa sortimentet av ekonomiska skäl. Seriösa aktörer säljer inte minderåriga. Den illegala handeln riktar sig däremot tydligt mot våra unga och det är där tillgängligheten måste minska.” säger Karl-Åke Johansson.