Jakten på äpplepaj skapade ett flytande mirakel

Sökandet efter en jäkligt god äpplepaj gav Thomas Dallmann en ihållande hobby – som i sin tur genererade ett välmående företag och en välkommen extra inkomst. På köpet blev både han och hans fru rökfria, tillsammans med de vänner och bekanta som blivit nyfikna på vejpning och e-cigaretter.

Det må vara i de större städerna man hittar välsorterade vejpshopar med brett sortiment. Men det är i ett villaområde strax utanför lilla Tranemo man hittar Liquid Wonders. 

Vägarna dit slingrar sig fram sådär som vägar till villaområde gärna gör. Här i krokarna har Thomas Dallmann levt mer eller mindre hela sitt liv, och i just det här huset har familjen, som förutom Thomas och hans fru Therese, består av tre barn och två hundar, bott i ett tiotal år nu. 

“Vi trivs väldigt bra här. Det gör det mycket trevligare att åka in till en storstad när man väl gör det. Då blir det mer spännande. Men jag har aldrig haft något sug av att bo så”, berättar Thomas medan hundarna fortfarande hoppar vilt mot staketet och skäller på den inkräktande reportern. De är Chihuahuablandraser och medfött ivriga – men lugnar ner sig och blir vänligt sinnade så snart de fått hälsa, lukta och blivit klappade.  

Industriarbetare med lång rad hobbies

“Jag var väldigt skoltrött under skoltiden och blev industriarbetare, och det är det enda jag har gjort i mitt arbetsliv. Men sen har jag alltid haft hobbies bredvid istället. Jag har alltid gillat musik och spelat gitarr i band och själv hemma och sådär. Sen kom jag in på bilvård och höll på med det ett tag. På hobbynivå alltså, ingen firma eller så”, fortsätter Thomas medan han ställer fram kaffe och bullar.

Vejpandet kom in i hans liv via en bekant, som för så många andra. 2016 var Thomas en bit över 30 år och hade rökt sedan han var 12-13 år gammal.  

“Jag rökte nog en femton, sexton cigg om dagen. Jag hade till och med huvudvärk hela tiden de sista åren. Jag kan inte svära på att det var cigaretterna, men det känns så för det försvann rätt omgående när jag väl lyckades sluta”, säger Thomas.

Den där kvällen för åtta år sedan var han på någon typ av tillställning inne i Tranemo och träffade en vän, som skaffat sig en vejp. 

“Det var en sånt där gammalt Eleaf melo-kit och i den hade han en jättegod äpplepajsmak. Jag kunde inte släppa det och tyckte verkligen det var skitgott. Jag visste inte att e-cigaretter kunde smaka så gott och ja … det var det godaste jag någonsin hade smakat! Det var godare än riktig äpplepaj”, säger Thomas med ett skratt.

Redan dagen efter hoppade han in i bilen och körde in de över 20 milen tur och retur till Göteborg. På den tiden var det ännu svårare att hitta renodlade vejpshoper, men i Göteborg hade LYF en nyöppnad butik. 

“Jag var så jäkla sugen helt enkelt”, skrattar Thomas.

Pajsmak bättre än både plåster och tuggummi

I göteborgsbutiken köpte han samma kit som kompisen hade och, naturligtvis, samma äpplepajsmak. Den var från ett märke som hette Liquid State och smaken kallades Apple Butter. Den kombinationen lyckades med något som vare sig nikotinplåster eller tuggummi lyckats med tidigare. Att få Thomas att sluta röka. 

“Inget sådant funkade för mig, utan jag började lika fort igen. Jag ville ju ha kvar känslan liksom.”

Cigaretterna fasades sedan ut under en tvåveckorsperiod ungefär. De blev helt enkelt mindre och mindre lockande och sedan dess har varken Thomas eller Therese rökt alls. 

Hon hade lyckats hålla uppe med cigaretterna under tiderna hon varit gravid, men alltid fallit tillbaka sen efter. Men även hon åkte med på vejptåget och lyckades fimpa för gott. 

Dyrt med färdigblandat

Inte så långt efter trippen till Göteborg så började Thomas nörda ner sig. Driven av både känslan att det blev lite för dyrt att köpa färdigblandat och en viss experimentlystnad började han köpa essenser, hänga på forum för att lära sig – och blanda sina egna smaker. 

– Jag mejlade olika butiker och fick mängdrabatter om jag köpte många flaskor och sen började jag köpa aromer och det blev liksom mer och mer.

Försökte du få till en egen äpplepaj direkt då?

“Haha. Ja, det var den jag jagade. Och det är nog den smak som jag slitit med längst. Jag har ärligt talat aldrig nailat den helt. Man lär sig snabbt att det inte går att kopiera ett recept hur mycket man än googlar och försöker. Jag har nog tagit hem varenda äppelarom man kan hitta, av alla tillverkare. Men jag fick fram en egen äpplepaj som jag blev nöjd med till slut!”

Kompis fixade webbshoppen

Idag har Thomas över 1500 olika essenser som han laborerar och testar sig fram med. Inte bara för äpplepaj då såklart, utan hans eget företag Liquid Wonders har byggt upp ett rejält eget sortiment. 

Företaget startade någon gång 2017 och kom till genom att Thomas hade en bekant som var haj på webbshoppar.   

“Han gjorde en webbshop till mig, och den ser i stort sett likadan ut fortfarande. Jag är bara glad att det funkar för jag är ingen expert på sådant.”

Och på den vägen är det. Thomas fick upp en trogen kundkrets online och idag köper några större butiker som Vapes in hans sortiment och säljer vidare i butiker. Vänder man sig direkt till Tranemokillen så kan man dock specialsy sina beställningar utifrån hur mycket sötning och kylning man vill ha i sin valda juice. 

Balans mellan arbetsliv och företag

Till vardags är Thomas maskinskötare på glasföretaget Ardagh, och Liquid Wonders sköts på fritiden. Han har förvisso rätt gott om sådan då han jobbar ett typ av skiftarbete som betyder mycket arbete de veckor han jobbar, men även mycket ledigt övriga veckor. På det stora hela är han nöjd med upplägget.  

“Det hade väl varit jättekul att kunna leva på företaget. Men samtidigt så arbetar jag heltid och vill ha lite fritid till annat med. Och jag har barn och hundar. Det blir en liten bonusinkomst, även om jag återinvesterar det mesta i företaget och tar fram nya smaker. Många vet nog inte om att det kostar flera tusen att plocka fram en ny smak, så jag tycker bara det är kul att det går runt.”

Skulle han vilja göra Liquid Wonders större så hade det nog behövts en egen fysisk butik, och efterfrågan på sådana kanske inte är högst på önskelistan i en kommun av Tranemos storlek. 

“Det är också så mycket politik kring det med nya strängare lagar och förbud av marknadsföring och så vidare. Så jag får ställa mig bland fegisarna som inte vågar satsa fullt ut”, skrattar Thomas.

Vältestat utbud

Åtta år in av smakmixande och vejpföretagande har Thomas till slut lämnat smaken av äpplepaj bakom sig. I alla fall då och då.

“Jag har egentligen varit mest av en sån där bakery-kille. Jag har oftast snöat in mig på olika bakverksjuicer. Men det går i perioder och jag växlar mycket mellan godis, frukt och bakery.”

Thomas växlande märks sedan för kunderna i Liquid Wonders utbud. 

“Oftast blir det att när jag släpper en ny smak så har jag själv redan vejpat klart den, för jag har hållit på med den så länge. Så de som släpps är rejält genomtestade.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *