Visionen blev verklighet. En ändring av det tobakspolitiska målet har varit en viktig fråga för moderaten Johan Hultberg sedan många år tillbaka. Och i samband med att regeringen presenterade sin budget för 2025 stod det klart att skademinimering blir den del av den svenska nikotinpolitiken.
“Det är en seger för sunt förnuft. Äntligen får vi en tobakspolitik som fokuserar på verkliga reslutat – mindre skador av nikotinbruk” säger Johan Hultberg till Vejpkollen.
Skademinimering i tobakspolitiken har diskuterats i många år vid det här laget. Inte minst i samband med skatter, produktregleringar och olika former av förbud som skulle påverka tillgången till rökfria nikotinprodukter. Johan Hultberg, sedan länge ledamot för Moderaterna i Socialutskottet, har länge kämpat för en förändring av det tobakspolitiska målet. Hans vision har byggt på att olika nikotinprodukter och deras de fakto varierande skadlighet ska avgöra vilka åtgärder som samhället bör sätta in för att reglera bruket. Tidigare regeringar har istället framhållit att alla nikotinprodukter ska betraktas som lika skadliga och därför bör regleras på samma sätt.
“En seger för moderaterna och sunt förnuft”
Men nu blev det till slut som Johan Hulten, och tillika en majoritet i riksdagen, önskat. Det tobakspolitiska målet ändras. I stället för ett “minskat tobaksbruk”, ska målet vara “minskade medicinska och sociala skador orsakade av tobak”.
Och det är en glad Johan Hultberg som konstaterar att regeringen gjort verkstad av visionen.
“Det känns naturligtvis väldigt bra. Det är en seger för Moderaterna och för sunt förnuft. Nu får vi äntligen ett mål på plats som fokuserar på verkligt viktiga resultat – minskade skador.” säger Johan Hultberg till Vejpkollen.
Vad hoppas du blir resultatet av ett ändrat tobakspolitiskt mål?
“Det övergripande ANDTS-målet är en styråra för politiken på området och något som inte minst vägleder myndigheternas arbete. Att vi nu gör det tydligt att målet är att minska de tobaks- och nikotinrelaterade skadorna tror jag kan få stor betydelse. Och det i alltifrån hur Sverige agerar i internationella förhandlingar till hur vi formar nationell politik och våra egna styrmedel och regelverk.”
Från smakförbud till skattesänkningar
Svenskar som snusar, vejpar eller använder nikotinpåsar har kastats mellan hopp och förtvivlan under de senaste åren. Inte minst när den förra Socialdemokratiska regeringen föreslog ett smakförbud för e-vätskan i e-cigaretter. Johan Hultberg var en av flera politiker som argumenterade mot förbudet och slutligen fick med sig en majoritet i riksdagen. Bara ett år senare kunde Moderaterna, tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna och stöd från Sverigedemokraterna, bilda regering. En ändring av det tobakspolitiska målet var en av frågorna som förenade partierna. Nyligen kom det första utrycket för en förändring av politiken genom att skatten på snus sänktes, samtidigt som den höjdes på cigaretter.
Hur kommer de som använder rökfria nikotinprodukter märka av förändringen, tror du?
“Jag hoppas och tror att dessa användare redan har märkt att vi har en ny regering som påbörjat omläggningen av tobakspolitiken. En omläggning där det förändrade målet är en central del. Av det förändrade målet följer att också den praktiska politiken måste förändras för att bättre spegla det faktum att det är en himla skillnad mellan olika nikotin- och tobaksprodukter. Konkret hoppas jag att detta kommer märkas i exempelvis skattefrågan. Och regeringen har ju redan sänkt skatten på snus men höjt den på cigaretter vilket är ett uttryck för en politik som gör skillnad på olika produkter och som fokuserar på att minska de tobaksrelaterade skadorna.” säger Johan Hultberg