Advokatsamfundet: Saknar tydlighet i förslaget om nikotinfri skoltid

Gärna nikotinförbud i skolorna. Men det måste finnas tydliga gränser för var och för vem förbudet egentligen ska gälla. Det skriver Svenska Advokatsamfundet i sitt remissvar till utredningen “Trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”.

Förslaget om att införa ett så kallat nikotinförbud för elever i grundskolan och gymnasiet väcker mycket debatt. Väl över 50 remissinstanser har nu sagt sitt och svaren ligger på regeringens bord i väntan på ett eventuellt skarpt lagförslag.

Som Vejpkollen tidigare berättat ställer sig två skolnära organisationer, Sveriges kommuner och regioner samt Almega kritiska till förslaget. De menar att ett förbud av det här slaget sannolikt kommer att gå ut över undervisningen, i synnerhet då lärarna förväntas kontrollera att förbudet efterlevs, något som tar både tid och energi från redan pressade lärare.

Ingen geografisk avgränsning

Men från andra håll ser man förslaget ur ett mer positivt ljus. Svenska Advokatsamfundet ser inga problem med att utöka rökförbudet till att gälla även andra nikotinprodukter. Däremot vänder man sig emot att förbudet, i sin föreslagna form, inte har någon geografisk avgränsning. Enligt utredningen ska förbudet gälla ”det område kring skolan som skolpersonal kan ha uppsikt över och där en påverkan på andra elever, som till exempel är på väg från eller till skolan, kan ske”.

Lärare har inte alltid rätt att ingripa

Och där blir det konstigt, menar Advokatsamfundet. Det kan nämlilgen bli svårt för lärare att agera på förbudet, beroende på plats och tolkning av lagen.

“Förslaget brister i förutsebarhet och det kan ifrågasättas vilka möjligheter skolpersonal har att agera utanför skolans område, även om de skulle anse det lämpligt. Eftersom skolområden varierar beroende på var de är belägna bör varje enskild skola bli ålagd att definiera det område inom vilket skolan uppfattar att det har ansvar för att upprätthålla förbudet och sedan kommunicera det till elever och vårdnadshavare.” skriver förbundet i sitt remissvar.

Tydligare definitioner

Advokatsamfundet manar därför lagstiftaren att tydliggöra för skolorna hur man ska hantera olika situationer där begreppet “skoltid” används.

“Förbudet ska gälla utanför det bestämda området vid skolresor, skolutflykter och andra skolarrangemang utanför det av skolan bestämda området, då eleverna fortfarande står under skolans ansvar.” skriver förbundet.

Ska inte gälla lärare

Man påpekar även att lärare som vill använda nikotinprodukter varken ska, eller kan, omfattas av det föreslagna förbudet.

“Lagstiftaren klargöra i förarbetena att skolans personal inte omfattas av lagen, samt att lagen inte förutsätter något avseende deras användning av de produkter som är förbjudna att använda under skoltid och inom visst område för elever.” skriver Advokatsamfundet i sitt remissvar.


Vejpkollen följer löpande de remissvar som kommit in till socialdepartementet angående utredningen ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Remisstiden gick ut den 30 augusti 2024.

Källor till den här artikeln:
Utredning SOU 2024:23): En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *