Umeå universitet: Skolpersonal ska inte få snusa på jobbtid

Elever i grundskolan och gymnasiet ska inte få använda nikotin på skoltid. Men förbudet ska även gälla alla lärare och personal på skolorna. Det menar Umeå universitet i sitt remissvar till utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”

Det var i mars som den statliga utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” blev presenterad för socialminister Jacob Forssmed. Några av förslagen i utredningen handlade om att begränsa nikotinhalterna i nikotinportioner och snus, införa ett förbud mot langning av nikotinprodukter samt ett lagringsförbud likt det som finns för alkohol. 

”Nikotinfri skoltid”

Men utredaren föreslog även ett ganska långtgående förbud gällande nikotinbruk bland unga. Enligt utredaren bör riksdagen införa ett regelrätt förbud för elever i grundskolan och gymnasiet att använda nikotin över huvud taget under skoltiden. Detta skiljer sig från dagens praxis där skolornas område går under det allmänna rökförbudet, som även innefattar e-cigaretter. Den nikotinfria skoltiden skulle däremot innebära att elever, även de som är arton och faktiskt får köpa produkter som nikotinpåsar, e-cigg och snus, inte ens får stoppa en prilla under läppen under håltimmarna.

Lärare ska inte få snusa

Vissa remissinstanser, som Snustillverkarföreningen och Sveriges Kommuner och Regioner avfärdar den nikotinfria skoltiden som kontraproduktiv och svårt att kontrollera. Men en av remissinstanserna, Umeå universitet, menar att utredningens förslag bör vidgas och gå ännu längre. Förbudet bör även gälla alla som befinner sig i skolornas lokaler, det vill säga personalen och lärarna, menar universitetet.

“Det är positivt att både cigaretter, tobakssnus och nikotinsnus innefattas av lagförslaget. Det hade dock varit önskvärt att även personalen på skolan skulle omfattas av lagförslaget, inte bara eleverna” skriver universitetet i sitt remissvar.

Enligt Umeå unverisitet är det så det ser ut i grannlandet Finland och att det hade varit önskvärt i Sverige också.

Fiskar efter smakförbud

Vidare menar Umeå univeristet, via sin Medicinska fakultet, att ett annat av utredningens förslag – att förbjuda tillsatser som  vitaminer, koffein och taurin i nikotinprodukter – är positivt. Men även här vill man gå längre. Enligt författarna bör lagstiftningen, på något sätt, även påverka olika smaksättningar.

“Här önskas ett förtydligande exempelvis när det gäller smakämnen i elektroniska cigaretter och nikotinsnus som är av frukt-, dessert och godiskaraktär, något som därigenom kan ge intryck (särskilt till barn och unga) av att innehålla vitaminer och ha minskade hälsorisker” skriver univeristetet.

Svenska riksdagen röstade så sent som 2022 nej till att förbjuda smaksättningar i e-vätska, med motiveringen att andra insatser räcker för att minska bruket bland ungdomar.


Följ utvecklingen i Vejpkollen

Vejpkollen följer löpande de remissvar som kommer in till socialdepartementet angående utredningen ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Remisstiden går ut den 30 augusti 2024.

7 Kommentarer om "Umeå universitet: Skolpersonal ska inte få snusa på jobbtid"

    1. Nu är det emellertid inte universiteten man talar om, utan grund- och gymnasieskolan. Deras egen arbetsplats påverkas inte.

  1. När det gäller ungar som inte är myndiga är en sak, och lite det föräldrar kanske tycker ens ungdommar ska undvika.
    Ett stort NEJ när det kommer till myndiga personer, lärare mm…blanda fasen inte in dom i detta. Lite märkligt att dessa (ursäkta språket) förbannade antitobak lobbyister ska lägga sig i allt. Att VUXET folk ska kunna få bestämma detta själva!? Att nån lärare snusar, blossar e-cigg eller tobak påverkar väl för bövelen inte undervisningen. Löjligt.

  2. Finns många som snusar tobak- och nikotinfri snus, det är grönt the och växtfiber av morot i min ”snus” , får man ha det under läppen?? Vem ska kolla det isåfall?

    1. Ingen kommer att utföra några ”läppkontroller” lika lite som det finns någon SA-patrull som går omkring och kollar så att folk inte vejpar Iqos eller e-cigg på ”fel” ställe utomhus:))

  3. Löjligt, klart att ingen kommer att göra någon ”läppkontroll”, lika lite som att det finns något ”Dampf-Gestapo” som går omkring och kollar så att folk inte vejpar på något ”förbjudet” ställe utomhus:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *