Rapport: Allt fler använder vejpning för att sluta röka

Tre miljoner britter har slutat röka med hjälp av e-cigaretter de senaste fem åren. Det konstaterar organisationen Action on Smoking and Health i sin senaste rapport om vejpning och bruket av e-cigaretter i Storbritannien.

Action on Smoking and Health har samlat in data om vejpning regelbundet sedan 2010 och sammanfattar resultaten årligen i en rapport. Årets statistik bygger på uppgifter från 13266 britter som deltog i undersökningen under 2023 och 2024.

Få icke rökare börjar vejpa

Enligt rapporten är andelen som vejpar större än någonsin tidigare i Storbritannien. Totalt 11 procent, eller 5,6 miljoner människor, använder e-cigaretter regelbundet och av dessa har något över hälften, 53 procent, helt slutat röka cigaretter. 8 procent av vejparna uppgav att de ärr tidigare icke-rökare.

”Rapporten visar att vejpning bland vuxna har ökat under det senaste året och att de främsta anledningarna var att sluta, minska eller för att avhålla sig från rökning. Att sluta röka är det bästa en person som röker kan göra för sin hälsa och den senaste ASH-rapporten visar vilken betydelse e-cigaretter kan ha på den här resan.” säger beroendeforskaren Katherine East, vid King’s College London, som granskat rapporten.

Vill få ner rökningen med vapes

Enligt den målsättning som den tidigare brittiska regeringen slagit fast, ska rökningen i Storbritannien vara nere under fem procent redan 2030. Hazel Cheeseman är Deputy Chief Executive för ASH UK. Och hon menar att  e-cigaretter är nödvändiga för att nå det målet. I dagsläget röker närmare 12 procent av befolkningen, en siffra som förvisso sjunker, men inte snabbt nog, menar hon

Ett av problemen är att närmare hälften av alla rökare tror att vejpning är lika eller till och mer farligare än att röka. Här måste regeringen bli bättre på att informera medborgarna, i synnerhet rökare, enligt Hazel Cheeseman

“Regeringen måste stärka budskapet att vejpning är mindre skadligt än att röka. Samtidigt måste man framhålla att det är det inte riskfritt och endast bör användas som ett hjälpmedel för att sluta röka.” säger Hazel Cheeseman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *