Norska regeringen vill förbjuda näthandeln med snus 

Den norska regeringens nyligen framlagda förslag om att förbjuda näthandel av snus och andra tobaksprodukter har utlöst starka reaktioner och hätsk debatt. Idén möter kritik från både höger och vänster. 

Det är landets hälsominister Jan Christian Vestre från Arbeiderpartiet, Norges socialdemokrater, som ligger bakom förslaget om ett totalförbud mot försäljning av tobaksprodukter på nätet. Redan förra året försökte man driva igenom ett sådant förslag till lag, men då blev det nedröstat av Stortinget. Nu försöker regeringen igen, med förhoppningen att en ny runda med remissvar ska leda till att förslaget den här gången går igenom.

Kritik från oppositionen på bägge håll

Förslaget har dock snabbt mött motstånd, särskilt från Fremskrittspartiet. De menar att ett förbud mot näthandeln skulle gynna de stora dagligvarukedjorna – som i praktiken skulle få monopol på snusförsäljningen, enligt högerpartiet.

Den mindre snusproducenten ”Snusbonden”, med basen i Trondheim, har lyfts fram som exempel på hur näthandeln har skapat nya möjligheter för små producenter att nå ut till kunderna, skriver den norska sajten Nettavisen. Om näthandel förbjuds, riskerar de att behöva slåss om dyr hyllyta i stormarknader, vilket kan bli ekonomiskt ohållbart, menar tidningen. 

Billigare på nätet

Regeringens förhoppning och avsikt är däremot att förbudet ska förhindra försäljning till minderåriga och underlätta kontroll av importer från utlandet.

Priset på snus är ofta billigare på nätet än i butik, och snusinköp online har därför blivit allt vanligare bland norska snusare. Debatten har i Norge handlat om att denna typ av försäljning ofta brister i kontroller av köparens ålder. Snusandet i Norge har ökat markant sedan början av 2000-talet enligt statistik från ”A non smoking generation”, och framför allt bland ungdomar.

Regeringens försvar: Skydd för barn och unga

Regeringen avfärdar även kritiken om att de nu skulle försöka gå bakom ryggen på Stortinget genom att återkomma med förslaget, och betonar i Nettavisen att förslaget nu skickas ut på remiss för att samla in synpunkter från berörda parter.

– Det viktigaste för oss är att skydda barn och unga, säger Karl Kristian Bekeng, statssekreterare på Hälsodepartementet till Nettavisen.

Starkt motstånd mot förslaget

Han uppmanar småföretag som Snusbonden att inkomma med sina synpunkter under remisstiden och försäkrar att alla synpunkter kommer att beaktas i den fortsatta lagstiftningsprocessen.

Trots regeringens försök att lugna kritikerna har oppositionen fortsatt att uttrycka starkt motstånd mot förslaget. Rødt, also known as Norges kommunistparti (fast som faktiskt sitter i Stortinget) och Sosialistisk Venstreparti (Vänsterpartiet) har tidigare sagt nej till ett föbud. De två partierna behövs för att regeringen ska få igenom förslaget – men de verkar bägge stå fast vid sina tidigare positioner. 

Ingen majoritet i Stortinget

Om de positionerna inte hinner ruckas på så är det troliga att förslaget igen blir nedröstat av Stortinget. Regeringen tycks hoppas på att den nya remissrundan ska få någon part att byta åsikt, men tills dess får landet fortsatt försöka balansera behovet av folkhälsoskydd och viljan att värna småföretagens överlevnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *