Myndighet vill sänka nikotinhalten i vitt snus till läkemedelsnivå

Sänk nikotinhalten i vitt snus till 4 milligram per gram.
Det föreslår Länsstyrelsen i Västra Götaland i sitt remissvar till utredningen “Trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Samtidigt vill man förbjuda nikotinbruk för elever i grund- och gymnasieskolan under skoltid samt tvinga skolorna skylta om och aktivt verkställa förbudet.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat börjar remissinstansernas svar på utredningen “En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” komma in till socialdepartementet. Utredningen beställdes av den förra regeringen efter att den föreslagna ANDTS-strateging röstades ner av riksdagen. 

Utredningen var klar i början av året och bland förslagen fanns bland annat ny lagstiftning som gör det olagligt att langa nikotinprodukter till minderåriga och förbud mot att butiker lagrar oregistrerade nikotinprodukter. Men där fanns även en ny lag som förbjuder bruk av nikotin under skoltid för grundskole- och gymnasieelever samt en begränsning av nikotinhalten i både traditionellt snus och det vita snuset, nikotinpåsar till 12 mg per gram.

Samma som i nikotinläkemedel

Men Västra Götalandsregionen vill alltså gå ännu längre. I sitt remissvar till regeringen och socialdepartementet föreslår man en gräns på 4 mg per gram för nikotinpåsar. Samtidigt vill man behålla det ursprungliga förslaget för 12 mg  i tobakssnus.

“Bland barn och unga är det tobaksfria snuset mer populärt än tobakssnuset och Länsstyrelsen anser därför att regeringen bör överväga att sätta en lägre gräns för nikotinhalten i tobaksfria nikotinprodukter. Länsstyrelsen anser här att gränsen på 4 milligram per gram är lämplig för tobaksfritt nikotinsnus. “

Den föreslagna nikotinhalten ligger på samma nivå som i de läkemedelsklassade påsar som säljs i mindre utsträckning på apoteken idag – en nikotinhalt som tangerar nikotintuggummin och tabletter.

Ingen reglering alls idag

I dagsläget finns ingen övre gräns för nikotinhalten i varken snus eller icke-läkemedelsklassade nikotinpåsar. Tidigare har en av sveriges största återförsäljare av snus och nikotinpåsar varnat för att en begränsning av nikotinhalten till 12 mg per gram skulle halvera sortimentet i butikerna,  om det blir verklighet. Enligt Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, kommer en alltför låg nikotinstyrka att kraftigt minska möjligheterna för rökare att sluta röka med hjälp av produkterna.

”Måste vara mer genomtänkt”

“Det är viktigt att rökare kan hitta en snusvariant som passar dem. Att ha begränsa nikotinstyrkan i produkter som i verkligheten hjälper dem att fimpa cigaretterna är verkligen inte bra. Vi såg det när man begränsade nikotinstyrkan i e-vätska för cigaretter inom EU. Där är nikotinstyrkorna tillräckligt hög för att göra ungdomar beroende men inte tillräckligt hög för att attrahera alla rökare till mindre skadliga alternativ. Man måste tänka igenom sånt här mer noggrant” sade Markus Lindblad till Vejpkollen i samband med att utredningen presenterades i början av 2024.

Följ utvecklingen i Vejpkollen

Vejpkollen följer löpande de remissvar som kommer in till socialdepartementet angående utredningen ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas”. Remisstiden går ut den 30 augusti 2024.

Källor till den här artikeln:
Utredning SOU 2024:23): En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *