Hong Kong förbjuder bruk av rökfria nikotinprodukter

Hong Kong är nästa region i världen att införa benhårda lagar mot vejpning. Efter att ha förbjudit både försäljning och import redan 2022 planeras nu ett totalförbud även av personligt bruk. 

Hong Kong var en brittisk besittning från 1841 till 1997 och är idag, liksom Macao, en av två ”särskilda administrativa regioner” i Kina. Områdets eventuella självständighet från Kina är oklart och omstritt så de får här kallas region istället för land. Men vissa saker bestämmer de uppenbart själva – och en av dem är hetsjakt mot e-cigaretter och brukarna – vejpare. 

Förbud mot all vejpning

Hong Kong kan komma att införa ett totalförbud mot personlig användning och innehav av e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter, om hälsoministeriet får som de vill. Det rapporterar sidan vaping360. Sedan 2022 har alltså redan försäljning och import av alla ”alternativa rökprodukter”, som man väljer att kalla det, varit förbjudna.

“Samhällelig konsensus”

Enligt den franska nyhetsbyrån AFP så meddelade regionens hälsominister Lo Chung-mau nyheten vid en presskonferens. Han uttrycker vidare en förhoppning om att förbudet ska införas som lagstiftning redan under året. Vice hälsominister Eddie Lee tillade att ett ”totalförbud”, inklusive förbud mot innehav och användning för vanliga medborgare, nu har blivit en samhällelig konsensus.

Totalförbud vanligast i Asien, mellanöstern och Sydamerika

Totalförbud mot e-cigaretter och andra tobaksfria produkter är allra vanligast i Asien, mellanöstern och Sydamerika konstaterade Vaping360 i en större granskning gjord förra året.. Totalt så hade 40 länder runt om i världen någon form av förbud mot e-cigaretter då. I vissa länder innebär förbudet allt ifrån försäljning import, innehav eller bruk överhuvud taget. Sedan dess så har inte minst Australien sällat sig till förbudsländerna.

Hårdare lagar än Kina

Hong Kong ligger bara några kilometer söder om Shenzhen, världens centrum för vaping industrin. Under de senaste åren har Kina ökat sitt grepp om Hongkong, men inte ens Kinas strikta regler för vejping är lika hårda som de som nu planeras i Hongkong.

Sex månader i fängelse

Enligt nuvarande lag i regionen kan import av vejpprodukter leda till upp till sju års fängelse och böter på två miljoner Hongkong-dollar (vilket är ungefär 2,9 miljoner kronor), enligt AFP. De som säljer på svarta marknaden riskerar upp till sex månaders fängelse.

Det är ännu oklart om hälsoministeriet planerar nya straff för personer som åker fast för enskilt bruk, eller om de befintliga straffen för kommersiella överträdelser också kommer att gälla för privatpersoner.

Källor iu den här artikeln:
Hong Kong announces plan to ban use of e-cigarettes, even in private
After Banning Vape Sales, Hong Kong Wants to Outlaw Personal Use

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *