Studie: Jämförde risken för hål i tänderna mellan rökare och vejpare

Vejpare som slutat röka minskar risken för att utveckla plack på tänderna. Det visar en Italiensk studie som jämfört plackutveckling mellan rökare, icke-rökare och e-cigarettanvändare. 
“Att exponera munhålan för de kemikalier som bildas vid förbränning och rökning ökar risken för plack, karies och tandlossning. Aerosolen från e-cigaretter påverkar inte munhålan i samma utsträckning och riskerna för plack gick inte att skilja från den hos icke rökare.” skriver forskarna vid universitetet i Catania.

Plack, en beläggning av bakterier på tänderna som kan leda till hål och tandlossning, uppkommer oftare hos rökare än hos icke-rökare. Det visar tidigare forskning på området.

“Detta beror sannolikt på förändringar i salivens sammansättning, inklusive enzymer och immunglobuliner, som minskar defensiva funktioner och främjar plackbildning hos just rökare. Dessutom har rökning visat sig förstärka de skadliga effekterna genom att underlätta kolonisering och infektion.” konstaterar forskarna i sin analys.

Jämförde rökning med vejpning

Men hur ser det ut för de som använder mer moderna nikotinprodukter – som e-cigaretter och heat-not-burn-system? Det ville den italienska forskargruppen ta reda på. Studien omfattade totalt 136 personer i åldrarna 18-50 år. Jämt uppdelat mellan män och kvinnor rörde det sig om 30 rökare, 24 före detta rökare, 29 som aldrig rökt och 54 vejpare (som brukar nikotin via e-cigaretter eller heat-not-burn-system). 

Stora skillnader

Resultaten visade att ackumuleringen av tandplack och tandsten hos nuvarande cigarettrökare var skiljde sig avsevärt mellan rökare, icke-rökare och före detta rökare samt e-cigarettanvändare. Inga signifikanta skillnader hittades däremot bland vejpare, de som aldrig varit rökare eller de som var före detta rökare. 

“Det här tyder på att bruket av nikotin via e-cigaretter, som fungerar utan förbränning, avsevärt minskar exponeringen för skadliga kemikalier som påverkar munhälsan genom att skapa gynnsamma förhållanden för biofilmbildning och mognad” skriver forskarna i sin analys.

Flera faktorer spelar in

Forskarna poängterar samtidigt att andra faktorer också påverkar munhygienen. Man jämförde även hur regelbundet deltagarna borstade tänderna samt hur matvanorna såg ut i studien. Trots detta var det skillnaden mellan rökare och icke-rökare som stack ut. Man kunde inte inte heller se några större skillnader mellan de två olika varianterna av rökfritt nikotinbruk. Men här vill forskarna inte dra några långtgående slutsatesr.

“Skillnaderna mellan heat-not-burn och vanliga e-cigaretter var svårare att se. Detta beror sannolikt på att den gruppen var förhållandevis liten och att det inte går att säkerställa statistiska skillnader.” skriver forskarna.

Vill se större studier

Forskarna konstaterar att större studier behövs för att klargöra de mer specifika riskerna med rökfritt nikotinbruk när det gäller munhälsa. Samtdigt menar man att att e-cigaretter av olika slag ofta används som substitut för cigarettrökning och att skillnaderna mellan de olika bruken därför kan motivera studier som belyser just dessa skillnader.

“Det är de förbrända beståndsdelarna i cigarettrök som spelar en betydande roll i ackumuleringen av supragingivalt plack. I framtiden kommer mycket större och prospektiva studier att krävas för att upptäcka den verkliga effekten av e-cigaretter kontra heat-not-burn för tandplack och tandstensackumulering. En sådan studie pågår för närvarande.” skriver forskarna.

Källor till den här artikeln:
Dental plaque quantitation by light induced fluorescence technology in exclusive Electronic Nicotine Delivery Systems (ENDS) users

1 Kommentar till "Studie: Jämförde risken för hål i tänderna mellan rökare och vejpare"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *