Snusare som lider av irriterat tandkött eller så kallade snuslesioner kan minska sina besvär genom att byta till en ny typ av snuspåse. Det menar i alla fall 20 svenska tandläkare som under fem veckor testat så kallade Stingfree påsar – en svensk uppfinning med inbyggt skydd för tandköttet.
Historien om Sting-free började egentligen just i tandläkarstolen. Snusaren Bengt Wiberg hade problem med irriterat tandkött och fick uppmaningen att sluta snusa eller riskera tandlossning.
“Det var ett hårt slag för mig. Snuset var det som höll mig rökfri och jag ville verkligen inte sluta. Så jag började experimentera. Jag testade, bland annat, att täcka den delen av snuspåsen som låg mot tandköttet med kirurgtejp. Då blev det genast behagligare. När jag kom tillbaka till tandläkaren ett år senare var irritationen helt borta och jag fick tummen upp att fortsätta snusa. Det blev början på konceptet Stingfree” säger Bengt Wiberg till Vejpkollen.
Möttes med skepsis
Men liksom många innovationer på en redan etablerad marknad, i det här fallet snusmarknaden, möttes Stingfree med skepsis.
“Det fanns väl ett litet intresse från snustillverkarna. Samtidigt ansåg de större bolagen att själva “stinget” man får av snusportionen var lite av ”grejen” med snuset. De ansåg i alla fall att kunderna inte upplevde några större problem med lesisioner. Jag tyckte annorlunda, så det slutade med att jag startade en egen verksamhet.” säger Bengt Wiberg
pH-värde påverkar tandköttet
Snuslesioner är en patologisk förändring i munhålans slemhinna som orsakas av snusning. Orsaken är sannolikt att pH värdet i snuspåsen är högre än pH-värdet i munnen, ett förhållande som är növändigt för att kroppen ska kunna ta upp nikotinet ur snuset. Men när pH-värdet på en produkt är högre än munnens pH-värde kan det leda till en lätt frätande eller brännande effekt. Detta i sin tur leder till irritation av tandköttet – det vill säga snuslesioner. Snuslesisioner kännetecknas av vita eller missfärgade rynkor och förtjockningar i munslemhinnan.
Får stöd av tandläkare
Men enligt Bengt Wiberg kan den numera patenterade påsen hjälpa snusare som har problem med snuslesioner att återfå ett friskt tandkött. Och nu får hans tes stöd av 20 snusande tandläkare.
“Det är en ganska enkel studie där 23 snusande tandläkare bytte sitt vanliga portionssnus mot sting-free-varianter i fem veckor. Sedan skulle de titta på om bytet ledde till några förändringar i tandköttet” säger Bengt Wiberg till Vejpkollen.
Besvären minskade
Innan testet hade 43,5% av tandläkarna irriterat tandkött och 95,7% hade snuslesioner. Efter fem veckor hade besvären minskat med hälften. Ett gott betyg konstaterar Bengt Wiberg.
“87 procent av läkarna menade att de kan rekommendera Stingfreepåsen till snusande pationter som av någon anledning inte vill eller kan sluta snusa” säger Bengt Wiberg.
”Många har problem”
Bengt Wiberg hoppas nu att innovationen ska få fäste på marknaden och att snusare med tandköttsproblem kan hitta en praktisk lösning.
“Jag vet via de förstudier vi gjort inför den här lanseringen, att det är många snusare som har problem med lesioner. Jag utvecklade produkten för att hjälpa mig själv och andra som sitter i samma båt som jag gjorde tidigare. Snus är viktigt för många människor, i synnerhet vi som använder det för att hålla cigaretterna borta. Men det är lika viktigt att vi tar hand om tandköttet” säger Bengt Wiberg.
Testade i fem veckor
Testet genomfördes genom att 23 tandläkare testade Stingfrree under fem veckors tid. De uppmanades att själva jämföra graden av lesioner i början och i slutet av perioden. Sedan fick de svara på frågor kring sin bedömning av effekterna och huruvida de skulle rekommendera snsuande patienter att gå över till en så kallad sting-free påse.