Forskning: Passiv vejpning relativt riskfritt – ”Men undvik att blåsa ut nära barn”

Barn som utsätts för andrahandsvejpning får i sig en sjundedel av nikotinet jämfört med de nivåer som passiv rökning orsakar. Nivån är så låg att vissa experter kallar den ”försumbar”och att de låga nivåerna högst sannolikt inte utgör någon hälsorisk.
Samtidigt är vejpare mer benägna att nyttja nikotin inomhus än rökare och författarna avråder från att blåsa ut vejpånga nära barn.

Studien som är ledd av forskare från University College London och publicerad i  JAMA Network Open visar att barn som utsätts för ånga från e-cigaretter inomhus absorberar mindre än en sjundedel så mycket nikotin som barn som utsätts för rökning inomhus.

Forskarna undersökte blodprover och enkätdata från 1 777 barn i åldrarna tre till elva år i USA. Noterbart är att det endast är nikotin som varit fokus för studien på och menar att exponering även för andra skadliga ämnen i e-cigaretter sannolikt är mycket lägre jämfört med rökning. 

“För användaren  levererar e-cigaretter förvisso liknande nivåer av nikotin som tobak – men de innehåller endast en bråkdel, om något alls, av de övriga giftiga och cancerframkallande ämnen som finns i cigaretter.” skriver forskarna i sin analys.

Betydligt mindre exponering

Att man fokuserat på data från barn handlar primärt om att barn, till skillnad från vuxna, sannolikt inte hade använt e-cigaretter eller rökt själva – så man kunnat utesluta att nikotinet hamnat i kroppen på det sättet. Två barn exkluderades i studien då det uppstod misstankar om att de rökt eller vejpat själva. Barn som utsatts för både rökning och ånga inomhus exkluderades också från analysen.

Studien visade att barn som utsatts för ånga inomhus absorberade 84 procent mindre nikotin än barn som utsatts för rökning inomhus. Barn som inte utsatts för någon av dessa miljöer absorberade däremot 97 procent mindre.

“Försumbara mängder”

Även om barn i vejpmiljöer absorberar något mer nikotin än de som inte utsätts för varken rök eller ånga, så menar beroendeexperter att det inte är anledning till akut oro. Peter Hajek är professor i klinisk psykologi och chef för Health and Lifestyle Research Unit vid Queen Mary University of London. 

”Cigaretter släpper ut nikotin och ett antal andra väldigt giftiga ämnen i miljön, främst när cigaretten brinner mellan blossen. E-cigaretter släpper däremot endast ut det nikotin som inte har absorberats av användaren. Studien bekräftar att den mängd nikotin som exhaleras av vejpanvändare, och som barn och andra närvarande exponeras för, är försumbar” säger Peter Hajek när han kommenterar nya studien på sidan Science Media Center: 

“Passiv vejpning” är osannolik att utgöra några hälsorisker, men vejpare bör naturligtvis respektera att andra kan ogilla lukten eller synen av aerosolen från deras enheter.”

Begränsad risk med endast nikotin 

Studiens huvudförfattare Harry Tattan-Birch, från UCL Institute of Epidemiology & Health Care är inne på samma linje: 

”Vår studie visar, med data från verkligheten snarare än en artificiell laboratoriemiljö, att nikotinabsorption är mycket lägre från passiv ånga än från passiv rökning”, säger han till sidan Medicalxpress.

”Nikotinet i sig utgör en begränsad risk, men det visar vad den högsta möjliga exponeringen från passiv ånga kan vara. Exponeringen för skadliga icke-nikotinämnen i ånga är sannolikt mycket lägre,” tillägger han

Fler vejpar inomhus

Professor Lion Shahab från samma institut poängterar dock att barn inte bör utsättas för skadliga ämnen alls. 

”Studien antyder att oron för passiv ånga kan vara något överdriven, då det leder till en sannolikt mycket låg passiv exponering för toxiska ämnen. Resultaten bekräftar däremot riskerna med att röka inomhus runt barn, vilket bör undvikas till varje pris. Men eftersom passiv ånga fortfarande utsätter barn för fler skadliga ämnen än ingen exponering alls, är det givetvis bäst att även undvika att använda e-cigaretter inomhus, runt barn.”

Samma team som ligger bakom den här studien har genom tidigare forskning visat att vuxna är mycket mer benägna att använda e-cigaretter inomhus än att röka. Nio av tio vejpare använde e-cigaretter inomhus, medan endast hälften av rökarna rökte inomhus.

Bör rökförbud gälla e-cigaretter?

De lägre nivåerna av nikotin från passiv ånga som studien visar är konsekventa med tidigare laboratoriestudier inom samma fält. Där har man funnit att människor behåller 99 procent av nikotinet de inandas genom e-cigaretter. Professor Peter Hajek påpekar att cigaretter leder passiv rökning både genom att rökaren andas ut rök och genom rök den glödande cigaretten. Vejpning genererar däremot inga aerosoler annat än när användare andas ut. 

Kan normalisera bruk

Forskarna menar att deras resultat å ena sidan kan visa att vejpning kan tillåtas inomhus. Rent hälsomässigt finns det nämligen inga aspekter som styrker att det ska vara förbjudet. Men forskarna påpekar samtidigt att det finns andra faktorer att överväga när man bedömer om inomhusmiljöer ska vara fria från e-cigaretter. 

“Om det tillåts så kan det normalisera beteendet, uppmuntra människor att börja använda e-cigaretter och göra det svårare för andra att sluta.” skriver forskarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *