Allt fler vejpare använder den högsta tillåtna nikotinhalten. Det visar en ny brittisk studie som följt utvecklingen sedan 2016. Ökningen har framför allt skett bland unga vuxna, de som nyligen slutat röka och bland grupper som ofta använder engångsmodeller.
“Att vejpa med högre nikotinstyrkor är sannolikt mer effektivt vid rökavvänjning då det blir lättare att hålla suget efter cigaretter borta” säger Sarah Jackson, forskare vid University Collage London
Studien använde sig av data från den brittiska Smoking Toolkit Study och analyserade svaren från totalt 7500 deltagare. Datan sträckte sig från 2016 till 2024.
“Vi ser den stora förändringen i nikotinstyrkor från 2021 – samma år som engångsmodellerna blev populära” säger Sarah Jackson i ett pressmeddelande från University Collage London.
Höga nikotinstyrkor spel viktig roll
Den nya brittiska regeringen, har planer på att beskatta e-vätska enligt samma modell som i Sverige – där skatten ökar i takt med nikotinstyrkan. Enligt Sarah Jackson är en högre skatt på högoncentrerad nikotin en åtgärd som kan leda till bakslag.
“Nikotin är beroendeframkallande, men det är inte det ämne som orsakar de sjukdomar vi förknippar med rökning. Om priset ökar, och tillgången till höga nikotinhalter minskar, så gör vi samtidigt ett effektivt verktyg för rökavvänjning mindre attraktivt för rökarna. Av de rökare som hade slutat röka det senaste året använde 40 procent den starkaste nikotinhalten” säger Sara Jackson.
Vejpar mer och varmare
Forskarna poängterar även att ett ökat pris på högre nikotinhalter sannolikt leder till att vejpare kompenserar, genom att helt enkelt vejpa oftare och mer.
Tidigare studier har visat att mer erfarna vejpare har ”lärt sig” att styra nikotinintaget genom att anpassa effekten i sina vejpdon. På det sättet ökar dosen på grund att mer ånga bildas. Samtidigt ökar koncentrationen av potentiellt skadliga ämnen, i takt med upphettningen. Detta är något som verkat ha gått lagstiftarna förbi, enligt Sharon Cox, beteendevetare och beroendeforskare vid Univeristy College London.
”Att beskatta produkter efter nikotinstyrka kan också leda till att människor använder en lägre, billigare nikotinstyrka och därmed i praktiken vejpar mer och varmare. En person med nikotinberoende kommer sannolikt att ändra sitt beteende för att få den nödvändiga nikotindosen hen behöver. Då kommer mängden vätska som de använder för att vejpa öka istället” säger Sharon Cox som påpekar att vejpning trots allt, i alla lägen är betydligt mindre skadligt än rökning – oavsett om effekten ökar.
Förbud mot engångsmodeller meningslöst
Som det ser ut i dagsläget kommer Storbritannien att förbjuda försäljning av engångsmodeller redan nästa år. Men enligt forskarna bakom studien kommer just den åtgärden inte att påverka tillgången till högkoncentrerad nikotin.
“Tillverkarna har redan introducerat återanvändbara modeller som har samma pris liknar den design som engångsmodellerna och som har liknande nikotinstyrka” säger forskarna i sitt pressmeddelande.