Ett begränsat antal dosor som egentligen skulle innehålla koffeinpåsar visade sig innehålla nikotinportioner. Dosorna är av märket XQS. Nu drar företaget Insurgent Ventures tillbaka den aktuella varianten, XQS Citrus Cooling, från butikerna.
“Tyvärr har ett begränsat antal dosor fått fel produkter ilagda i dosorna. Den felaktiga produkten i dosorna innehåller nikotin och bör inte konsumeras.”
Enligt ett pressmeddelande från Insurgent Ventures är antalet felpackade dosor begränsat. De aktuella portionerna innehåller 6,13 mg nikotin istället för 50 mg koffein. Det går även att se direkt på påsarna om de innehåller nikotin eller koffein, menar företaget.
“Detta går att se främst genom att portionerna är mer gulfärgade än de med koffein som mer eller mindre är helt vita.” skriver företaget.
Kompenserar kunderna
Insurgent Ventures uppmanar konsumenter som köpt produkten (med batchnummer CC003102) att kassera dosan eller returnera den till den butiken där den blivit inköpt.
“Naturligtvis kommer de att kompenserade med en korrekt produkt när de returnerar den gamla.” skriver Insurgent Ventures.
Allt vanligare med koffeinpåsar
Koffeinpåsar har, vid sidan av populära nikotinvarianterna, tagit plats i butikerna allt mer det senaste året. Koffein är, liksom nikotin, beroendeframkallande men även uppiggande och koncentrationshöjande. Det är idag en av världens mest brukade stimulanter.
Liknar nikotinet
Koffein har liknande egenskaper som nikotin och kan idag konsumeras via varma och kalla drycker, tabletter och portionspåsar under läppen. Ofta är produkterna smaksatta för att underlätta konsumtion. Koffeinkoncentrationen i en koffeinpåse kan variera mellan 20 mg och 100 mg per portion.
Samma hälsorisker
Även de direkta hälsoriskerna med koffein liknar de som går att koppla till rökfritt nikotin. Bruket kan, beroende på koncentration och mängd, medverka till höjt blodtryck, ge tillfällig styvhet i blodkärlen och orsaka vissa komplikationer vid diabetes typ 2. Koffein har även blivit kopplat till ökad risk för stroke, men i dagsläget finns det inga bevis för att stimulanten i sig skulle vara orsaken till högre risker för hjärtinfarkt.