Valet till EU-parlamentet blir ett ödesval för det vita snuset. Det menar Johan Nissinen – före detta Sverigedemokrat som nu kandiderar till EU-parlamentet via Folklistan.
“Efter valet ska man ändra i Tobaksdirektivet. Det finns då en överhängande risk att det blir som i Belgien eller Nederländerna i resten av EU. Det betyder att vi inte fritt kommer att kunna köpa och använda nikotinpåsar här i Sverige” säger Johan Nissinen till Vejpkkollen.
Ja, att frågan om det vita snuset engagerar svenska politiker råder det inget tvivel om. I Sverige har det mest handlat om regler och restriktioner av den populära nikotinpprodukten.
Men på EU nivå handlar det om något mycket större: ska produkten få finnas på marknaden överhuvud taget. För till skillnad från det svenska snuset, som bara får säljas i Sverige, så får de lika svenska produktrna, nikotinportionerna i dagsläget säljas överallt. Det har förvisso lett till att allt fler Europeer brukar nikotin på samma sätt som svenskar gjort i decennier – via en påse under läppen. En del istället för att röka, andra för att de gillar det. Samtidigt har politiker börjat titta på lagstiftning som begränsar det förhållandevis låga bruket.
Tuff strid väntar
För Johan Nissinen (fd sd och numera Folklistan), som i flera år försökt få nikotinpåsar men även snus, att bli accepterade på marknaden som verktyg för att minska rökningen, kommer sannolikt kampen om nikotinpåsarnas framtid bli tuff i EU.
“Det finns redan en väldigt inrutad syn på snuset i EU. Inställningen är att snus är riktigt farligt, faktiskt. Värre än cigaretter enligt många. Hur det blivit så är väl svårt att spekulera i, men det är ett faktum. Risken är att synen på snuset spiller över på synen på nikotinpåsar”
”Röker minst i EU”
Johan Nissinen menar å sin sida att snuset, men även nikotinpåsarnas, popularitet i Sverige bidragit stark till att få Svenskar röker cigaretter idag.
“Vi har ju faktiskt lägst andel rökare i hela EU. Det kan finnas många åsikter om det, men jag tror att de flesta fattar att det orala bruket av nikotin spelar en stor roll. Och när så många använder en sån här produkt så skulle ett förbud bli helt katastrofalt för många svenska medborgare” säger Johan Nissinen.
”Vitt snus ligger illa till”
Hur sannolikt är det då att parlamentet röstar fram ett förslag som förbjuder det vita snuset? Enligt Johan Nissinen är ganska stor risk.
“Med tanke på synen på snus överlag och hur det gått för andra rökfria nikotinprodukter som e-cigaretter i andra länder så är jag faktisk rädd att det vita snuset ligger riktigt illa till.” säger han till Vejpkollen.
Bruket bland unga ökar
Liksom i Sverige och i princip alla alndra länder så är det bruket bland ungdomar och barn som driver politiken kring nikotinpåsar inom EU. Upptaget av de små diskreta påsarna ökar bland yngre och debatten liknar den som pågått om e-cigaretter i snart två decennier.
“Och det är klart att det här ses som ett problem för många” konstaterar Johan Nissinen. “I Sverige har vi från högersidan kämpat för att stärka ålderkontrollerna, komma åt langningen och att begränsa nikotinhalterna i produkterna. Just för att komma åt ungdomsbruket. Men trenderna i andra länder är istället att bara förbjuda dem rakt av. Om politikerna inte vet något om produkterna förutom att det är “ett slags snus” så går ett sådant förslag lätt att rösta igenom i parlamentet”
Liknar attackerna på snus
Enligt Johan Nissinen kommer ett eventuellt förbud även påverka förutsättningarna för det traditionella snuset. Sverige har haft undantag för att få sälja den kulturells säregna tobaksprodukten sedan inträdet 1995. Men attackerna på produkten har bara ökat i takt med att det vita snuset blivit populärt.
“Frågan är om Sverige kan stå emot en full attack på det svenska undantaget idag? Jag är inte så säker på det faktiskt.” säger Johan Nissinen.
Blivit en valfråga i Sverige
Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har gjort det vita snuset till en valfråga. Och även Socialdemokraterna har yttrat sig med oro i frågan. Inte helt oväntat står nikotinpåsarna även på Folklistans lista över kärnfrågor. Som nummer 7.
Varför skulle en röst på Folklistan, vara bättre än en röst på (m) eller (sd)?
“Just för att två av Folklistans toppkandidater har varit de som drivit den här frågan allra hårdast i parlamentet de senaste åren. Det har varit jag och Sara Skytterdal som bjudit ner svenska forskare till parlamentet, ordnat seminarier, arrangerat kampanjer både på plats och i sociala medier. Vi har etablerat oss i den här striden, skulle jag säga, och har byggt upp ett stort kontaktnät.”
Hur vill du hantera riskerna med att unga icke-rökare blir beroende av nikotinpåsar?
“Jag har pratat med väldigt många om just det här, bland annat läkare och skolpersonal. Problemet är att 13-14 åringar får tag på de här produkterna, fastän de inte ska det. Så där måste vi strypa tillgången. Jag tycker också att vi ska titta på möjlighen att införa en nikotinfri skoltid, och på så sätt komma åt bruket i skolorna. Det är någar förslag som bör finnas på dagordningen enligt mig”
Och hur ser det ut med kunskapen om nikotinpåsar i EU parlamentet idag, enligt dig?
“Generellt ganska dåligt. Det här har tyvärr blivit en höger-vänster fråga, vilket är väldigt synd. Det borde handla om folkhälsa och evidens. Jag brukar utbilda parlamentarikerna genom att berätta om nikotinpåsens ursprung. För till skillnad från den traditionella snuset så är ju fakltiskt nikotinpåsen en läkemedelsprodukt. Det är inte många som känner till det. Det vita snuset säljs ju även på apoteken.”
Blir det av tobaksdirektivet – TPD
EU-parlamentet kommer sannolikt att få tycka till om det reviderade tobaksdirektivet under kommande mandatperiod. Att nikotinpåsar kommer att ingå i det reviderade regelverket är ett faktum. Frågan är hur omfattande regelverket blir. Enligt läckta uppgifter från processen kan det handla om allt från smakbegränsningar till totalförbud. Men Johan Nissinen hoppas att tillräkligt många i parlamentet kan ta ställning med begreppet skademinimering i tankarna.
“Målet är ju att en majoritet inser att e-cigg och nikotinpåsar är betydligt bättre alternativ än cigaretterna, särskilt som rökningen är väldigt hög i vissa länder. Allt fler inom det konservativa blocket börjar inse att skadereducering är en grej på tobaksområdet. Det finns även en del inom det socialistiska blocket som har börjat intresserasa sig för det, även om det inte är lika starkt. Så det går åt rätt håll, även om det går sakta. Men det gäller att traggla, traggla och traggla ännu mer för att få kunskapen att sjunka in. Och det har vi som kandiderar för Folklistan gjort i många år vid det här laget“ säger Johan Nissinen.
Inför valet till EU-Parlamentet 2024
Vejpkollen kommer under våren att kontinuerligt bevaka vägen till det kommande parlamentsvalet i EU som sker den 6-9 juni 2024. Givetvis sker bevakningen ur ett användarperspektiv och fokuserar på frågor om nikotin och skadereducering för rökare. Har du tips på politiker eller orgaisationer du vill att vi tar pulsen på? Tveka inte att kontakta redaktionen!