Nu mobiliserar företagen i Sverige för att stoppa regeringens smakförbud. Med hjälp av filmer, vykort och e-post ska kunderna nå politikerna – och sprida budskapet:
“Smaker är avgörande för att hålla sig rökfri med hjälp av e-cigg” säger Victor Bryn-Jensen, ordförande i branschföreningen BELC.
Den som beställt e-juice eller något annat från en svensk vejpshopp den senaste veckan kan ha fått en överraskning i paketet. En liten flaska som innehåller “Morgondagens e-juice”. Spännande? Nja.
“Flaskan är tom. För det är så det kommer att se ut om regeringens smakförbud blir verklighet. Vi vill påminna kunderna om att många vejpshoppar kommer att lägga ner verksamheten om regeringen får som de vill” säger Victor Bryn-Jensen, ordförande i branschorganisationen för elektroniska cigaretter, BELC.
Skarpt läge i slutet av mars
I veckan passerade regeringens förslag, som ska förbjuda i princip all smaksättning e-vätskor, lagrådet. Detta skedde utan anmärkning, Nu kommer sannolikt regeringen att presentera ett skarpt förslag för riksdagen senast den 22 mars. Sedan kommer riksdagen att rösta om förslaget inom en till två veckor.
Oklart vad som ska vara tillåtet
Om förslaget går igenom får endast e-juicer med “en tydlig doft och smak av tobak” få finnas på hyllorna.
“Regeringen bryr sig inte ens om att definiera vad en smak av tobak är eller hur det ska gå att kontrollera. Samtidigt berör det över 90 procent av alla e-juicer butikerna säljer. Det är ett fullkomligen galet förslag som bara kommer att öka försäljningen av cigaretter och tvinga väldigt många småföretagare i konkurs” säger Victor Bryn-Jensen.
Smakförbud – även för nikotinfritt
Den nya lagen ska gälla både för e-juicer med nikotin och de som är nikotinfria. Det gör att även så kallade shortfills (där användaren kan fylla på nikotinet separat) måste smaka ”tobak”. Om regeringen får bestämma. Samtidigt är det svårt att veta var gränserna ska gå. Victor Bryn-Jensen konstaterar att regeringen konsekvent undviker att definiera vad en e-vätska egentligen är.
“Det öppnar för frågan vad en så kallad smakessens, eller ett koncentrat, ska räknas som? Kommer det att räknas som en e-juice?” säger Victor Bryn-Jensen.
Kan bli ett kryphål
Koncentrat måste blandas ut med glycerin för att fungera som e-juice och kan inte användas som det är i en e-cigarett. Smakessenser och koncentrat regleras dessutom redan via kemikalielagen och benämns inte specifikt i lagförslaget. Det skulle i så fall bli ett kryphål för att behålla smaker i vissa e-vätskor även i framtiden. Men än så länge är det ingen som vet.
“Det råder delade meningar om även smakessenser kommer ingå i förbudet. Det är ju rent tekniskt inte e-vätska. Men eftersom intentionen kan vara att använda den för att smaksätta en e-vätska med annan “doft eller smak är tobak” så kan det mycket väl bli förbjudet. Men just nu är det ytterst oklart och bara förvirrande”, säger Victor Bryn-Jensen.
Ber kunderna kontakta politiker
Samtidigt som BELC delar ut tomma juiceflaskor, uppmanar man kunderna att aktivt kontakta politiker. Via mail eller färdigadresserade vykort som delas ut i butikerna.
“Berätta för dem att smaker är viktiga. Vi kan säga det hur mycket vi vill och kan bevisa det med vår försäljningsstatistik, men det spelar mindre roll. Det måste komma från en vejpare, en väljare, som faktiskt drabbas av den nya lagen. Vad händer om just din favoritsmak försvinner?” säger Victor Bryn-Jensen.
Gör film för att sprida budskapet
BELC har även dragit igång ett projekt för att samla in “vittnesmål” från sina kunder på film. Linus Gustavsson, som ligger bakom Koyuki vapor, uppmuntrar vejpshopparna att hjälpa kunderna med att spela in en kort filmsnutt. Filmen ska sedan skickas till BELC för att klippas ihop med andra berättelser. Målet är att visa vilken betydelse smakerna är vid rökavvänjning i verkligheten.
“Det är otroligt viktigt att det här budskapet är tydligt” säger Linus Gustafsson. “Politiker måste förstå att alla gillar olika och den stora variation av smaker vi har idag är nyckeln till rökfrihet för oss vejpare. Just nu verkar det som om ingen i regeringen tror det. Då kan filmer – med riktiga ansikten och röster hjälpa. Att säga till oss att “tobakssmak” är ett bra alternativ är som att be till en alkoholist att sluta supa med hjälp av läsk som smakar vodka” säger Linus Gustavsson
Kort om debatten om skadereducering i Sverige
Förra året röstade riksdagen ner regeringens förslag på ny ANDTS strategi. En av anledningarna var avsaknad av tydliga åtgärder för att minska skadorna av rökning. Riksdagen vill se en utredning som jämför olika nikotinprodukter och dess skadeprofiler med rökning. Detta ska ske innan några begränsande åtgärder sätts in. Den borgerliga oppositionen vill även införa att skademinimeringsperspektiv i tobakspolitiken, något som sannolikt skulle påverkas av ett svepande smakförbud. Läs mer om riksdagens beslut här: