Den nya skatten på högkoncentrerad e-vätska blir fyra kronor per milliliter. Det står klart sedan riksdagen röstat igenom ramverket för regeringens budget för 2021. Det betyder att en flaska e-juice, smaksatt eller smaklös, kommer att kosta 50 kronor mer från och med årsskiftet.
Som Vejpkollen tidigare rapporterat vill regeringen införa en ny punktskatt på e-vätska. Och efter en fåordig debatt i riksdagen står det nu klart att priset på e-vätska kommer att gå upp från och med 1 januari 2021. Höghaltiga nikotinvätskor, 15 mg/ml och över blir beskattade med 4 kr/ml. Vätskor på under 15 mg/ml kommer, liksom tidigare, att beskattas med 2 kr/ml.
”Skulle egentligen inte få säljas”
Högkoncentrerade nikotinvätskor har varit ett bekymmer för Finansdepartementet sedan e-vätska blev reglerad enligt Europeiska tobaksdirektivet i Sverige. Enligt svensk lag får nikotinvätskor med en nikotinhalt på över 15 mg/ml egentligen inte finnas tillgängliga för vanliga konsumenter. Men eftersom högkoncentrerade nikotinvätskor är tillåtna enligt EU:s tobaksdirektiv, så får de ändå finnas på marknaden. I och med detta kunde dessa vätskor inte stoppas från försäljning. Men de kunde heller inte beskattas.
”E-vätskor som innehåller nikotin i en halt över 15 milligram per milliliter vätska är akut giftiga. När lagen infördes undantogs en stor del av dessa vätskor från beskattning eftersom de inte lagligen fick säljas till konsumenter. Kemikalieinspektionen har dock senare gjort en ny bedömning av lagens tillämpning och anser nu att reglerna som hindrar försäljning i vissa fall inte gäller” säger Finansdepartementet via presstalesmannen Johan Ekström till Vejpkollen.
Vill styra användare mot lägre nikotin
Med den nya lagen vill finansdepartementet styra konsumenter att köpa e-vätska med lägre nikotinhalter.
”Eftersom vi inte längre kan utesluta att konsumenter lagligen kan köpa produkterna föreslår vi beskattning. För att inte styra konsumenter mot att köpa dem för att blanda ut i annan e-vätska, föreslår vi en högre skatt an för andra nikotinvätskor” säger Finansdepartementet.
KD: ”Inte någon hälsoprodukt”
Den nya skatten blir verkllighet den 1 januari 2021. Socialdemokraternas förslag hade stöd hos centern, liberalerna och miljöpartiet och väckte inte någon större debatt. Inte ens bland oppopsitionen i riksdagen.
”Skatt är ibland ett effektivt grepp men måste användas med förnuft. Men kan inte heller anse att nikotin är en hälsoprodukt” säger Michael Anefur (KD), ledamot i Socialutskottet, till Vejpkollen.
SD: ”Fokusera på mer hälsosamma åtgärder”
Inte heller Sverigedemokraterna, som tidigare yttrat sig positivt om e-cigaretter i riksdagen, hade något att anmärka på den nya lagen.
”Vi vill dock fokusera på andra, mer hälsosamma, åtgärder som vi menar kan innebära mer effektiva hälsoeffekter” säger Christina Östberg (SD) till Vejpkollen.
3000 kronor dyrare per år
För en användare som behöver hög nikotinhalt (över 15 mg/ml) i sin e-vätska, kommer skatten att betyda högre kostnader. Enligt finansdepartementets egna beräkningar rör det sig om 3000 kronor mer per år.
Men enligt många bedömare är detta en underdrift. Det rör sig om en tredubbling av priset. Och oron för att e-cigaretter tappar mark i förhållande till analoga cigaretter är stor bland återförsäljare, i synnerhet de som enbart handlar med vejpprodukter. Men det är en risk som finansdepartementet vill tona ner.
”Vi saknar tillräckligt underlag för att bedöma eventuella fördelningseffekter av förslaget. Men enligt våra bedömningar är det fortfarande billigare än att röka”” skriver departementet.
V: ”Tror att rökare väljer e-cigaretter ändå”
Vänsterpartiet, som också stöder regeringens förslag, menar att skatter på vejpprodukter inte varit en prioriterad fråga i partiet. Men Karin Rågsjö (V), ledamot i Socialutskottet, delar finansdepartementets bedömning. Enligt henne borde det högre priset inte avskräcka rökare från att överväga e-cigaretter, som ett alternativ till cigaretter.
”Vi tror att rökare hellre väljer e-cigaretter ändå, det är ju både trevligare och förmodligen bättre än cigaretter. Även om vi egentligen inte vet hälsoeffekterna” säger Karin Rågsjö till Vejpkollen.
Hög nikotinhalt viktig, enligt studier
I dagsläget använder vejpare högkoncentrerad nikotinvätska på två olika sätt. Färdigblandad e-juice med hög nikotinhalt (18 mg/ml) är avsedd för mindre och enklare elektroniska cigaretter. Enligt studier är detta den mest använda instegsprodukten för rökare som byter till e-cigaretter för att sluta röka.
Men högkoncentrerad nikotinvätska går även att köpa i form av en så kallad nikotinshot. Den här varianten är tänkt att spädas till lägre koncentrationer i en större mängd smaksatt e-juice. Denna kombination är vanlig bland vejpare som använder mer kraftfulla apparater. Även här visar studier att risken för återfall minskar, med hjälp av högre effekt och mindre nikotin. En slutlig nikotinhalt på 3, 6 eller 12 mg/ml har blivit standard i Europa och Sverige.
I dag kostar en obeskattad nikotinshot (20mg/ml) i snitt 20 kronor. Med den nya skatten kommer grundpriset att gå upp med närmare 50 kronor (punktskatt inklusive moms) och förmodligen landa på cirka 70 kronor i butik.
Mindre nikotin – dyrare ändå
Men mycket kan hända på vägen.
För att undvika en kraftig prishöjning av slutprodukten (en nikotinshot plus en smaksatt shortfill) kommer företagen sannolikt att övergå till nikotinshottar som har lägre koncentration av nikotin. Det menar i alla fall Branschorganisationen för elektroniska cigaretter, i sitt remisssvar till förslaget.
Även om detta sker blir e-vätskan dyrare för användarna, åtminstone jämfört med idag. Mindre koncentrerad e-vätska är redan beskattad med 2000 kr litern. Den blir förvisso billigare än den högkoncentrerade vätskan, men samtidigt dyrare än alternativen idag. Även om de är sällsynta på marknaden så kostar en nikotinshot med 15 mg/ml idag runt 40 kronor, inklusive skatt.
E-cigaretter bättre för folkhälsan
Regeringen räknar med att årligen få in 79 miljoner kronor genom den nya skatten nikotinvätskor. Men trots att regeringen nu tvingar upp priserna, så anser Finansdepartementet ändå att e-cigaretter är att föredra, ur ett folkhälsoperspektiv.
”Folkhälsan påverkas av vilken typ av tobak som konsumeras. Eftersom e-cigaretter även vid föreslagen punktskatt är billigare än samtliga tobaksprodukter bör konsumtionen inte nämnvärt flytta över till tobak. Hälsoeffekten av föreslagen punktskatt bör därför framförallt bero på minskad konsumtion av e-cigaretter och en positiv hälsoeffekt är således förväntad.” skriver Finansdepartementet i sin promemoria till förslaget.
Fakta: Nikotin och e-juice:
- Nikotinhaltig e-vätska får endast finnas till försäljning i förpackningar om 10 ml. (enligt EU-direktiv)
- Maxgränsen för nikotin i en e-vätska är 20 mg/ml (enligt EU-direktiv)
- Sverige blir det enda landet Europa som skiljer mellan olika koncentrationer av nikotin, när det gäller produktgrupper och beskattning. Enligt svensk lag får vätskor med högre koncentration än 17 mg/ml säljas som konsumtionsvaror. Men det är tillåtet inom EU, enligt EU:s tobaksdirektiv. Detta trumfar det svenska förbudet, medan den svenska lagstiftningen gjort beskattning omöjlig, tills nu.
Så mycket kommer e-vätska att kosta 2021
E-juice med smak och nikotin, även nikotinsalt:
- 10 ml med 15-20 mg/ml = +50 kronor per flaska (skatt 4 kr/ml + moms). Standardpriser varierar mellan 30 kronor och 70 kronor idag.
- 10 ml med 1-15 mg/ml = samma som tidigare (skatt 2 kr/ml). Priserna varierar mellan 60 och 100 kr idag.
- Vanlig kosumtion ligger mellan 10 och 20 ml vätska per vecka.
Smaklösa nikotinvätskor (sk nikotinshottar)
- 10 ml 15-20 mg/ml = + 50 kr mot dagens standardpris på 20 kr
- 10 ml 1-15 mg/ml = skatt 2 kr/ml. Sällsynt på marknaden. Inget standardpris.
- Nikotinshottar är tänkt som en del av en så kallad shortfill. 10 till 20 ml nikotivätska kan tillsättas i en större mängd e-juice för att ge en slutgiltig nikotinhalt på 3, 6 eller 12 mg/ml.